Vraag naar goed passende en aangepaste kleding stijgt

15/05/2008 10:00

Keijzer Communicatie BV

Kleermakers bieden uitkomst voor toenemende behoefte aan individualiteit

Vraag naar goed passende en aangepaste kleding stijgt

Er komen steeds meer mensen die zich willen onderscheiden door middel van hun kleding. Kleermakers bieden uitkomst voor die toenemende behoefte aan individualiteit. Het aanbod van kleding is over het algemeen door industrialisering en uitbesteding naar lage loonlanden uniform en massaal geworden. Mede daardoor is er een stijgende vraag naar goed passende en aangepaste kleding. Een grote groep geeft steeds meer de voorkeur aan vakmanschap en maatwerk boven massaproductie. De behoefte aan kleermakers groeit hierdoor, ook bij ontwerpers en grote modemerken die hun monstercollecties steeds vaker in Nederland laten vervaardigen.

De afgelopen jaren kende het kleermakersvak een afnemende belangstelling, maar het tij lijkt gekeerd. Mode is een vakgebied met groeipotentie en biedt creatieve en economische mogelijkheden. Ook het Ministerie van Economische Zaken ziet kansen. Ze wil Nederland als modeland profileren en de creatieve beroepen in Nederland stimuleren. Er ontstaat in Nederland vooral ruimte voor innoverende bedrijven die inspelen op de persoonlijke kledingwensen van klanten; bedrijven die een antenne hebben voor veranderingen in de markt en zich daarop aanpassen.

Van groot belang is dat de huidige kleermakers hun een enorme voorraad vakkennis kunnen doorgeven. De Bond van Kleermakers, de behartiger van de vaktechnische en economische belangen van het kleermakersbedrijf en de modevakscholen, ziet het als haar taak om vakkennis te stimuleren en voor afstemming op de arbeidsmarkt te zorgen. Daarvoor wil ze het onderwijsland structureren en tot een eenduidig diploma komen. Nederland land kent namelijk nog geen erkend landelijk modevakdiploma. Daarnaast wil ze de positie van kleermakers versterken door het aangaan van samenwerking met andere creatieve beroepen, zoals hoeden-, schoenen-, tassen-, en juwelenmakers. Maar ook met fournituren- en stoffenhandelaren om op die manier samen sterk als Nederlands merk te staan. De nadruk bij de samenwerking ligt op kennisdeling van innovatie op het gebied van modeproductie.

De Bond van Kleermakers organiseert van 22 tot en met 25 mei het European Master Tailor Congress. Op het internationale congres dat plaatsvindt in Maastricht komen collega kleermakers uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië bij elkaar om de toekomst te bespreken en de passie van het modemaken met elkaar te delen. Met workshops, lezingen en modeshows wordt een compleet programma aangeboden. Wij nodigen u van harte uit om een kijkje te komen nemen. U kunt daarvoor contact opnemen met onderstaande contactpersoon.

Bijlage: programma European Master Tailor Congress





http://www.bondvankleermakers.nl