Royal Leerdam Crystal zet zich in voor het goede doel

15/05/2008 10:14

Royal Leerdam Crystal

De ontwerpers en meesterglasblazers van Royal Leerdam Crystal weten in hun werk uit te dragen wat er bij hun opdrachtgevers leeft. Emotie wordt tastbaar in een ambachtelijk vervaardigd kunstobject.

Ook charitatieve instellingen kennen de weg naar Leerdam. Een deel van de opbrengst van de voor hen ontworpen kristallen kunstobjecten gaat naar het betreffende goede doel. Een schitterende vorm van samenwerking!

Zo werkte Siem van der Marel al voor Amnesty International. KWF kankerbestrijding en het Diabetesfonds. Dit maal werd Van der Marel benaderd door de Nierstichting.

Via deze weg willen zij de aandacht vestigen op een ziekte die een enorme beperking vormt voor een groot deel van de Nederlandse bevolking. De fondsen (25% van de opbrengst) die deze actie zal opleveren worden besteed aan de ontwikkeling van een implanteerbare kunstnier.

Kunstobject "Vrij zijn" ontworpen voor de Nierstichting Nederland

Siem van der Marel heeft in opdracht van Royal Leerdam Crystal het kristallen kunstobject "Vrij zijn" ontworpen voor de 40-jarige Nierstichting. Hij liet zich vooral inspireren door een indringend werkbezoek aan een dialysecentrum waar nierpatiënten worden "gespoeld". Vaak 15 uur per week. Van der Marel: "Dat is een niet te bevatten belasting voor mensen. Om de dag vijf lange uren je bloed laten reinigen omdat je lichaam dat zelf niet meer kan. Maar er is hoop. Tenminste zo zie ik de ontwikkeling op termijn van de implanteerbare kunstnier".

Siem van der Marel koos "Vrij zijn" als titel voor het kunstobject dat als vorm het menselijk silhouet verbeeldt. Een rode spiraal geeft de bloedstroom weer. Een applicatie symboliseert de filterende werking van de kunstnier.

Paul Beerkens, Algemeen Directeur Nierstichting Nederland:

"De drie pijlers waarop de Nierstichting haar werk heeft gegrondvest zijn preventie, patiëntenzorg en het mogelijk maken van onderzoek en ontwikkeling. Het aantal nierpatiënten in Nederland neemt toe. Vergrijzing van de bevolking en een ongezonde leefstijl zijn daar belangrijke factoren in. Daarom spant de Nierstichting, die in 2008 veertig jaar bestaat, zich in om nierziekte in een vroeg stadium te signaleren zodat erger voorkomen kan worden. Ook stelt ze alles in het werk om de stuitende wachttijd van patiënten die wachten op een donornier aanzienlijk te verkorten. De ontwikkeling van de implanteerbare kunstnier zal de belangrijkste doorbraak zijn na de uitvinding van de nierdialyse in de veertiger jaren van de vorige eeuw. Het leven van nierpatiënten zal er weer leefbaar door worden."

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.