Gemeente Delfzijl

Oproep aan burgers voor onderzoeksonderwerpen!

15-5-2008 - De rekenkamercommissie van de gemeente Delfzijl wil burgers actiever bij haar werk betrekken. De commissie vraagt aan de inwoners van de gemeente om suggesties te doen voor het onderzoeksprogramma. Meer>>

Wat doet de rekenkamercommissie?

De gemeenteraad van Delfzijl wordt sinds 2006 ondersteund door een eigen rekenkamercommissie. De commissie heeft mede als doel de gemeenteraad een extra handvat te bieden om zijn controlerende taken uit te voeren. De commissie onderzoekt op allerlei gebied of het beleid van de gemeente de beoogde effecten heeft en/of de gemeente het geld goed en doelmatig besteedt.

De commissie bestaat uit 4 externe leden, is onafhankelijk en brengt haar rapporten en adviezen uit aan de gemeenteraad. Inmiddels heeft de rekenkamercommissie twee onderzoeken achter de rug, namelijk een onderzoek naar de relatie gemeente - Ontwikkelingsmaatschappij Delfzijl (OMD) en een onderzoek naar de samenwerking van de gemeente Delfzijl met andere gemeenten in de gemeenschappelijke regeling `Gemeenschappelijk Computer Centrum' (GemCC). De onderzoeksrapporten zijn te vinden op de website van de gemeente.

Waarom de oproep?

De commissie wil met haar onderzoeken ook een bijdrage leveren aan het afleggen van verantwoording van het gemeentebestuur aan de burgers. De commissie is bezig met het opstellen van haar onderzoeksjaarplan voor 2008. Hierbij vindt zij het belangrijk om gebruik te maken van ideeën voor onderzoeken van de burgers van de gemeente Delfzijl.

Hoe kunnen burgers ideeën melden?

Heeft u als inwoner van de gemeente Delfzijl een onderwerp waarvan u denkt: "Daar zou de Rekenkamercommissie een onderzoek naar moeten instellen"?, stuur dan een korte brief of e-mail naar de secretaris van de Rekenkamercommissie. Omschrijf daarin het onderwerp en vertel in het kort waarom u vindt dat een onderzoek op zijn plaats is. Daarbij gaat het nadrukkelijk om zaken die het persoonlijk belang overstijgen. Het gaat om onderzoeken naar de aanpak van de gemeente op allerlei gebieden. Is er bijvoorbeeld op een bepaald beleidsterrein, zoals bijvoorbeeld onderwijs, sport of veiligheid, goed gehandeld en is er daarbij wel op een verstandige wijze omgegaan met het geld van de gemeente?

Ideeën voor rekenkameronderzoek kunnen met een brief of een e-mail worden gemeld aan de secretaris van de commissie, mevrouw F.L. Sintenie-De Haan, Postbus 20000, 9930 PA Delfzijl of griffie@delfzijl.nl

Inzenders dienen zo duidelijk mogelijk aan te geven wat men onderzocht wil hebben en een toelichting te geven waarom.

Indien u zich afvraagt of uw onderwerp geschikt is voor onderzoek of als u nadere informatie wilt over de Rekenkamercommissie, kunt u contact opnemen met de raadsgriffie (via bovenstaand adres en telefonisch via 0596-639332), waar het secretariaat van de Rekenkamercommissie is ondergebracht.

De Rekenkamercommissie verwacht dat er meer ideeën worden aangeleverd dan zij kan onderzoeken. Bovendien hebben zij en de gemeenteraad ook zelf ideeën wat voor onderzoek in aanmerking komt. Om tot een goede keuze te komen, worden alle ideeën beoordeeld aan de hand van criteria als financieel en maatschappelijk belang van de gemeente en of zij passend zijn binnen de (wettelijke) taakomschrijving en bevoegdheden van de commissie. De Rekenkamercommissie zal u laten weten wat er met uw suggestie(s) wordt gedaan. Vergeet u daarom niet uw naam en adres in uw brief of email te vermelden!

De commissie maakt elk jaar een onderzoeksplan. Suggesties voor onderwerpen kunnen dus op elk moment aangedragen worden.

De Rekenkamercommissie ziet uw ideeën graag tegemoet!