Gemeente Coevorden

Nieuw op de site

600 jaar stadsrechten komt tot leven in het Erfgoedpunt Coevorden

In de openbare bibliotheek in Coevorden is woensdag de expositie '600 jaar stadsrechten' geopend door stadsdichter Mart Brok. Tot en met 18 oktober worden in drie presentatiekasten van het Erfgoedpunt Coevorden boekwerken, kaarten, folder- en ander materiaal over 600 jaar stadsrechten tentoongesteld.

De expositie bestaat onder meer uit een bouwplaat van het Kasteel, een kopie van de originele tekst van de bevestiging van de stadsrechten van Coevorden samen met een vertaling van dit origineel, het boekje `De stadsbrief van Coevorden' geschreven door Gerrit Kleis, een oude kaart van de stad Coevorden met daarbij het boekje `De vestingwerken van Coevorden' van Gerrit Kleis en de uitgave van de rijmkroniek van de hand van Driek van Wissen en Jean Pierre Rawie. Zij schreven deze kroniek in opdracht van de gemeente Coevorden ter ere van het jubileumjaar. Ook zijn er een aantal oude boeken over Coevorden in de middeleeuwen tijdelijk in het bezit van de bibliotheek. In de vitrines zijn verder filmpjes over het oude Coevorden te zien en kan de website www.erfgoedpunt.nl worden bezocht.

De expositie is onderdeel van het Erfgoedpunt Coevorden. Het Erfgoedpunt werd op 14 februari geopend en is het eerste Erfgoedpunt van Drenthe. Het is de bedoeling dat elke gemeente in Drenthe minstens één Erfgoedpunt krijgt. Het Erfgoedpunt is een aparte ruimte met presentatiekasten waar de plaatselijke geschiedenis op een overzichtelijke en aantrekkelijke manier onder de aandacht wordt gebracht. Elk kwartaal staat een thema centraal waarover een expositie en allerlei activiteiten, zoals lezingen, wandelingen en cursussen, worden georganiseerd. Het Erfgoedpunt wordt beheerd door de Bibliotheek Coevorden in samenwerking met de Historische vereniging Stadt en Heerlickheydt Coevorden en met ondersteuning van het Drents Archief en Biblionet Drenthe. Het Erfgoedpunt is tijdens openingstijden van de bibliotheek voor iedereen toegankelijk. Kijk voor openingstijden op www.bibliotheekcoevorden.nl.