Vlaamse Overheid

elektriciteit

Kleuters bouwen speelhuis met duurzame elektriciteit

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

woensdag 14 mei 2008
Persbericht Vandenbroucke en Ceysens

De kleuters van het schooltje De kleine Picasso in Zoutleeuw hebben zelf een speelhuis ontworpen en gebouwd dat op een duurzame manier van energie voorzien wordt. De school kon hiervoor een beroep doen op de RVO Society, een vzw die dicht aanleunt bij het Leuvens hoogtechnologisch bedrijf IMEC. De Vlaamse ministers Frank Vandenbroucke (Onderwijs) en Patricia Ceysens (Wetenschap & Innovatie) stellen intussen een aanpak op punt om ervoor te zorgen dat alle basisscholen voldoende aandacht schenken aan technologie.

Bij het kiezen van een studierichting laten jongeren zich nog te weinig leiden door hun eigen interesses en talenten. Deels is dat te wijten aan het vastgeroeste idee dat je best eerst probeert om algemeen secundair te volgen en pas als dat niet lukt moet overstappen naar technisch of beroepsonderwijs. Maar vaak wéten kinderen aan het eind van de lagere school ook gewoon nog niet wat hen het meeste boeit of waar ze goed in zijn. Zeker voor technologie speelt dit mee. Doordat kinderen er in het lager onderwijs weinig of niet mee in aanraking komen, weten ze bij de studiekeuze niet of een technische richting hen zou liggen. Ze huiveren voor een sprong in het onbekende.

Minister Vandenbroucke ontwikkelt momenteel een beleid rond studiekeuze dat aandacht heeft voor de hele schoolloopbaan en voor alle betrokken partijen (de school, de ouders, de leerling, de centra voor leerlingenbegeleiding, de VDAB, ...). Sensibilisering over wetenschap en techniek op jonge leeftijd maakt daar deel van uit. Zelfs van in de kleuterklas kan je kinderen warm maken voor wetenschap door hen op een speelse en aanschouwelijke manier, aan de hand van eenvoudige proeven, een antwoord te geven op die vele ' waarom'-vragen die ze stellen. Op die wijze wordt hun nieuwsgierigheid verder aangemoedigd.

De kleuterschool "De kleine Picasso" heeft een educatief traject over techniek ontwikkeld en uitgewerkt. In dit project krijgen de kleuters antwoorden op vragen als "Wat doet een lamp branden? Wat is elektrische stroom en wat heb je nodig om stroom op te wekken?" In het kader van 'techniek op school in de 21e eeuw' (TOS21) werd deze school in Zoutleeuw als experimenteerschool geselecteerd. TOS21, een gezamenlijk initiatief van Vandenbroucke en Ceysens, gaat na hoe technologie momenteel aan bod komt op school. Deze "techniekanalyse" moet de basis leggen voor het herwerken van de doelstellingen die de Vlaamse overheid aan de scholen oplegt in verband met techniek (de zogenaamde "eindtermen").

Eind augustus organiseert TOS21 een symposium "Iedereen technisch geletterd in Vlaanderen". Vandenbroucke en Ceysens nodigen alle geïnteresseerden alvast van harte uit om hieraan deel te nemen. Daar zal onder meer nagegaan worden hoe goede praktijken zoals De kleine Picasso andere scholen kunnen inspireren.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
GSM: 0476 60 02 15
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be