Persberichten Utrecht stad, 11.10 uur

Utrecht, 15-05-2008

Zet uw dashboardkastje open

LEIDSCHE RIJN/VLEUTEN/DE MEERN De politie van Utrecht west houdt verschillende acties om autokrakers aan te houden en het aantal auto-inbraken terug te brengen.

De politie houdt veel toezicht op plaatsen waar veel auto-inbraken plaatsvinden (hotspots). Verder houdt de politie acties met camera-autos en posten agenten in burger.

Om te voorkomen dat u slachtoffer wordt, is het belangrijk om geen waardevolle spullen in uw auto achter te laten. De dieven hebben het vooral gemunt op navigatiesystemen. De kans, dat er in uw auto wordt ingebroken, is vele malen groter als uw spullen van buitenaf zichtbaar zijn. Laat dus geen spullen achter in de auto! Enkele tips:


- Verwijder, indien mogelijk, naast het navigatiesysteem zelf óók de navigatiesysteemhouder. Met de houder wekt u de indruk dat er het systeem in uw auto verstopt ligt. Soms kan de afdruk van een zuignap op de voorruit al voldoende zijn om in uw auto in te breken.


- Zet de dashboardkast open om inbrekers te laten zien dat er niets te halen is.


- Kledingstukken en (lege) tassen in autos geven ook vaak aanleiding tot inbraak.

Wat kunt u doen?

De politie doet er van alles aan om de daders op te sporen, maar we kunnen niet zonder uw hulp!


- Laat allereerst géén buit in uw auto liggen, ook een lege tas ziet er óók aantrekkelijk uit voor dieven. Bij 95% van de inbraken blijkt er iets waardevols in de auto te liggen!


- Leg na het parkeren uw laptop niet in de achterbak. Doe dit voordat u wegrijdt. Dieven houden partkeerterreinen vaak in de gaten.


- Parkeer indien mogelijk uw auto op een goed verlichte plaats en houdt zoveel mogelijk zicht op uw auto.


- Sluit ramen en deuren goed en parkeer uw auto op een goed verlichte parkeerplaats.


- Bel direct 112 als u iemand zich verdacht ziet gedragen. Iemand loopt bijvoorbeeld rondjes bij geparkeerde autos, gluurt in autos en kijkt schichtig om zich heen. Twee aangiftes kreeg de politie van Utrecht west binnen, waarbij autokrakers langdurig in de auto gaan zitten om het complete ingebouwde navigatiesysteem eruit halen! Bent u getuige van een auto-inbraak, probeer dan zoveel mogelijk gegevens van de dader te noteren. Uiterlijke kenmerken, het kenteken van het door de dader gebruikte voertuig en de vluchtroute zijn belangrijke informatie voor de politie. Bel ook in deze situatie direct 112.


- Doe altijd aangifte bij auto-inbraak. Het is hierbij belangrijk om de politie van zoveel mogelijk informatie te voorzien. Een duidelijke omschrijving van locatie, tijdstip en eventueel een signalement zijn belangrijke informatie in een onderzoek. Doet u aangifte via Internet (www.politie.nl/utrecht), vermeld dan ook zoveel mogelijk informatie. Bijvoorbeeld over het tijdstip van de auto-inbraak en over personen die zich voor of na de inbraak verdacht hebben gedragen in de buurt.


- In het geval er geen spoed vereist is, belt u 0900-8844 (lokaal tarief).


- Kent u een dader of durft u om een andere reden geen aangifte te doen, bel dan Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Getuigenoproep dodelijk ongeval Cartesiusweg

UTRECHT Maandagmiddag 12 mei rond 14.45 uur vond op de Cartesiusweg een aanrijding plaats waarbij een man om het leven kwam. De politie is op zoek naar getuigen die menen iets gezien te hebben dat met het noodlottige ongeluk te maken kan hebben.

Door nog onbekende oorzaak is de bestuurder uit Utrecht vermoedelijk de macht over zijn stuur verloren en tegen een boom gebotst. Uiteindelijk kwam de auto van het slachtoffer tegen een hek tot stilstand. Door de aanrijding liep de 18-jarige bestuurder ernstig hoofdletsel op en overleed hij aan zijn verwondingen. De politie is bezig met een onderzoek naar de exacte oorzaak van de aanrijding.

De politie heeft al een aantal omstanders gesproken, maar is op zoek naar meer getuigen. Mensen die menen iets gezien te hebben dat met het ongeluk te maken kan hebben, wordt dringend verzocht contact op te nemen met politiedistrict Utrecht centrum via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Fietsendief aangehouden

UTRECHT De politie heeft in de nacht van woensdag 14 op donderdag 15 mei een man aangehouden omdat hij een fiets had gestolen.

Bij de meldkamer kwam omstreeks 02.15 uur een melding binnen dat een fietsendief op heterdaad was betrapt. De achtervolging werd ingezet en via het cameratoezicht kon de politie de 35-jarige dief uit Utrecht op de Oudengracht aanhouden. Getuigen hadden gezien dat de man op het Buurkerkhof met een steen het slot van een fiets had vernield en de fiets had meegenomen. Op het bureau bleek dat de Utrechter een veelpleger was. Hij werd voor verhoor ingesloten.

Woninginbreker aangehouden

UTRECHT Op de Vechtdijk heeft de politie woensdagavond een man aangehouden omdat hij had ingebroken in een woning.

Een bewoonster van de Vechtdijk belde omstreeks 20.05 uur naar de politie omdat zij een inbreker in haar woning had overlopen. Bij het zien van de bewoonster nam de inbreker de benen en vluchtte weg in de richting van het Zandpad. De politie was snel ter plaatse en zag een man ter hoogte van het Zandpad lopen die volledig aan het opgegeven signalement voldeed.

De 21-jarige man uit Utrecht werd aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau. Tijdens het transport werd de verdacht zeer vervelend en moest met gepast geweld onder controle gebracht worden.

Man aangehouden

UTRECHT Op woensdag 14 mei hield de politie vier verdachten aan die probeerde een scooter te stelen op de Jutfaseweg Tijdens de aanhouding, omstreeks 16.00 uur, kwamen twee mannen op een scooter aangereden om verhaal te halen. Vooral een van de twee mannen, een 18-jarige man uit Utrecht, gedroeg zich zeer hinderlijk. Ook tegen een hondengeleider van de politie deed de man moeilijk, waarop de hond met chirurgische precisie, vakkundig de mouw van de man zijn blouse afscheurde. De man begon nu ook met beledigen van agenten en is daarop meegenomen naar het bureau. Daar is hij ingesloten voor verhoor.

Diefstal bromfiets

UTRECHT Omstreeks 12.30 uur werd op woensdag 14 mei een scooter gestolen voor een huis aan het Spinozaplantsoen. Vervolgens kreeg de politie een melding dat de scooter tegen een paal was gereden op de Livingstonelaan en dat de bestuurder wegrende. Hoewel de 15-jarige verdachte uit Utrecht na wat ren en vliegwerk werd aangehouden ging er een andere persoon vandoor met de scooter die nog op de grond lag. Dit ritje duurde echter niet lang en ook deze verdachte, 13 jaar en woonachtend in Utrecht, is aangehouden en ingesloten. Omdat de beide jongens minderjarig zijn heeft de politie hun ouders ingelicht.

Diefstal uit winkel

UTRECHT Woensdagmiddag 14 mei heeft de politie twee verdachten aangehouden die kleding hebben weggenomen uit twee kledingwinkels. De verdachten, beiden 16-jarige meisjes uit Leersum en Veenendaal, zijn rond 13.15 uur aangehouden bij een winkel aan de Oudegracht. Hier bleek dat de verdachten ook kleding hadden gestolen bij een zelfde winkel aan de Steengracht. De ouders van de beide dames zijn ingelicht.