Nivel


Baanbrekende zorginnovatie genomineerd door Innovatieplatform

15 mei 2008

Het project SIMpill is genomineerd in de top 10 van meest baanbrekende zorginitiatieven in Nederland. Vanmiddag wordt bekend of het bij de beste vier zit.

SIMpill
Uit de ruim 130 inzendingen die bij het Innovatieplatform binnenkwamen is het initiatief van Zilveren Kruis Achmea, Mediq Apotheken, Evalan en het NIVEL (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) gekozen bij de beste tien. Het project, waarin het effect op therapietrouw van het 'oplettende' medicijnendoosje SIMpill wordt gemeten, start in juni bij 300 diabetespatiënten. Het wordt uitgevoerd bij 25 Mediq Apotheken, in drie regio's: Rotterdam Rijnmond, de kop van Noord-Holland en Drenthe. De resultaten worden in de tweede helft van 2009 gepubliceerd.

SMS'je
SIMpill is een zorginnovatie gebaseerd op moderne ICT, die is ontwikkeld om medicijngebruik te verbeteren. Patiënten worden via een SMS'je gewaarschuwd als zij hun medicijnen vergeten. Met de gegevens die het systeem verzamelt, krijgen apothekers, artsen en verpleegkundigen beter inzicht in de therapietrouw van hun patiënten. Daardoor kunnen zij hun patiënten gericht begeleiden bij het verbeteren van hun medicijngebruik. Uit onderzoek van het NIVEL blijkt dat de gemiddelde therapietrouw van patiënten tussen de 40 en 70% ligt. Beter medicijngebruik moet leiden tot minder complicaties bij patiënten, minder ziekenhuisopnames en lagere zorgkosten.

Topconferentie
Tijdens de Topconferentie Baanbrekende Zorginitiatieven vandaag buigen vertegenwoordigers van patiënten tot zorgbestuurders zich over de tien meest opvallende projecten. Het Innovatieplatform let op de impact van de projecten en hoe baanbrekend en realiseerbaar ze zijn. Minister Klink van Volkgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) neemt aan het eind van de dag de vier beste zorginitiatieven in ontvangst. Hij heeft toegezegd deze baanbrekende initiatieven actief te ondersteunen en bij succesvolle resultaten landelijke invoering mogelijk te maken.

Innovatieplatform
Het kabinet wil dat Nederland tot de internationale top vijf gaat behoren op het gebied van hoger onderwijs, onderzoek en innovatie. Om dit te bereiken heeft het kabinet in 2003 het Innovatieplatform opgericht. Het platform bestaat uit experts uit politiek, bedrijfsleven, wetenschap en onderwijs. Minister-president Balkenende is voorzitter van het platform. Het Zorginnovatieplatform moet specifiek het innovatieklimaat in de zorg stimuleren en is opgericht door het ministerie van VWS.

Samenwerkingspartners


* Zilveren Kruis Achmea

* Mediq Apotheken

* Evalan