Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht
CNV Stads- en streekvervoer (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 15 mei april 2008


------

N.B. Dit is een gecorrigeerd persbericht. In het vorige stond per abuis incorrect telefoonnummer onderaan.

CNV onaangenaam verrast door onjuiste opstelling ROVER

Streekvervoerstaking onverminderd succes

De tweede algehele stakingsdag in het stads- en streekvervoer is opnieuw succesvol tot dusver. CNV Stads- en streekvervoer werd deze dinsdag wel onaangenaam verrast door uitlatingen van reizigersvereniging ROVER. De bond verbaast zich verder over het feit dat busondernemingen hun reizigers zo slecht informeren over de stakingen en de bijbehorende locaties.

ROVER-woordvoerder Riekus Spithorst meldde vanochtend in een NOS-radio1 programma dat "chauffeurs niet moeten zeuren, maar rijden." Onderhandelaar Wyb Kusters in reactie daarop: "De medewerkers in het stads- en streekvervoer zeuren niet. En ze rijden nu ook niet. Dat klopt. Maar dat willen ze wel graag doen. En dan tegen een redelijke vergoeding. Daar is toch niks onlogisch aan?"

Ten aanzien van de klacht van werkgevers dat de staking de busondernemingen circa 8 ton per dag kosten heeft Wyb Kusters ook een doeltreffende reactie: "Niet wij veroorzaken deze staking, dat doen zij zelf. Als de werkgevers hun eigen mensen meer serieus nemen - lees een eerlijk loonbod op tafel leggen - dan zitten we zó weer aan tafel. Een goed begin zou zijn als ze aangeven dat die zogenaamde 12 procent van de werkgevers niet is wat het lijkt. De CNV BedrijvenBond is niet onwrikbaar als het gaat om staken of onderhandelen. Wij onderhandelen liever. Maar dan wel over eerlijke biedingen.

Over serieus nemen gesproken. Mijns inziens is het de verantwoordelijkheid van de vervoersmaatschappijen om reizigers accuraat te informeren over reisschema's en dienstregelingen. De werkgevers hebben tot op heden geheel nagelaten de reizigers goed te informeren over de stakingen en de gevolgen daarvan."