Conferentie Constitutionaliteit, Vredespaleis, 15-16 mei 2008

15/05/2008 11:21

Hague Academic Coalition

The Dynamics of Constitutionalism in the Age of Globalisation.

Conferentie 15-16 mei, Vredespaleis

Het recht wordt steeds meer internationaal

Als gevolg van de toenemende globalisering, komt het begrip constitutionaliteit steeds meer onder druk te staan. "Governance" is niet meer uitsluitend het domein van nationale staten. Bevoegdheden worden steeds meer overgedragen aan internationale organisaties. Private actoren reguleren hun zaken in internationaal verband steeds vaker zelf. Wat betekent dit voor de bescherming van grondrechten van burgers? Wat voor gevolgen heeft dit voor de scheiding der machten? Hoe verhoudt zich het internationale tot het nationale niveau? Welke eisen moeten worden gesteld aan internationale bestuurslagen? Dit zijn slechts enkele vragen die spelen. Het debat in Nederland over de Europese grondwet liet zien hoe gevoelig deze problematiek ligt en hoe ingewikkeld de vragen die opkomen kunnen zijn.

Een internationaal debat over dit onderwerp hoort thuis in Den Haag, dat algemeen beschouwd wordt als de juridische hoofdstad van de wereld. Daarom richt de Haagse Academische Coalitie (HAC) zijn vijfde jaarconferentie op dit onderwerp: From Peace to Justice: the Dynamics of Constitutionalism in the Age of Globalisation.

De conferentie zal worden bijgewoond door internationale deskundigen en rechters van de internationale hoven en tribunalen die in Den Haag zijn gevestigd.

Op 15 mei, 16.00 uur, wordt de conferentie geopend met keynote speeches van

Professor Bertrand Ramcharam (Voormalig Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN) en Jozias van Aartsen (Burgemeester van Den Haag).

Vrijdag 16 mei, zal beginnen met een korte plenaire sessie, waarna de conferentie zal uitwaaieren in 4 workshops die het onderwerp belichten vanuit het internationale recht, het nationale recht, het Europese recht, en ontwikkelingssamenwerking.

De Haagse Academische Coalitie (HAC) stelt zich tot doel de kennisbasis in Den Haag op het gebied van Vrede, Gerechtigheid en Veiligheid te versterken via onderzoek, onderwijs en conferenties. De HAC is een samenwerking tussen de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden, de Carnegie Stichting/Vredespaleis, Clingendael, het Hague Institute for the Internationalisation of Law, het Institute of Social Studies, en het T.M.C. Asser Instituut. Het heeft een Hague Justice Portal (www.Haguejusticeportal.net) en een opleiding internationaal strafrecht voor rechters uit het buitenland (www.hfje.net).





http://www.haguecoalition.org