Provincie Groningen

Clevering-Meijer Prijs 2008 Regionale Wandelstructuur Westerwolde wint Tine Clevering-Meijer Prijs 2008 14 mei 2008

De Tine Clevering-Meijer Prijs 2008 is gewonnen door het project Regionale Wandelstructuur Westerwolde. Commissaris van de koningin, Max van den Berg reikte de prijs gisteravond uit in de Statenzaal. Van den Berg is voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen (voorheen het Anjerfonds), dat deze aanmoedigingsprijs elk jaar uitlooft aan een of meerdere beoefenaar(s) van de amateurkunst in de provincie Groningen. Elk jaar stelt het bestuur van het cultuurfonds een sector vast waarin een persoon of groep wordt bekroond. Dit jaar was dat de categorie Natuurbehoud.

Regionale Wandelstructuur Westerwolde is al vele jaren actief en heeft in de loop der tijd 28 bijzondere wandelroutes gepresenteerd, samengevat in drie boekjes. De paden worden door vrijwilligers onderhouden. De groep heeft ook een pad zo ingericht dat het toegankelijk is voor mensen met een visuele of lichamelijke beperking. De jury is onder de indruk van de veelzijdigheid van dit initiatief en vindt het project van een kwalitatief hoog niveau.

Op de tweede plaats eindigde de Werkgroep Natuur en Landschap Duurswold. Deze organisatie probeert al sinds 1994 bewoners te betrekken bij natuur en landschap in de regio. Dit doet men onder andere door lezingen, cursussen en excursies. Kort geleden heeft de groep zich met succes ingezet voor het behoud van de Harkstederbroek landen. De jury roemt de manier waarop dit initiatief professionaliteit weet te paren aan enthousiasme.

Derde werd Het Ommetje van Doezum en het Doezumer Bos. Dit een initiatief van Dorpsbelangen Doezum om wandelpaden in het Westerkwartier te ontsluiten. Hierbij is samengewerkt door 13 verschillende landbezitters. Dorpsbelangen heeft de kinderen van de basisschool bij het initiatief betrokken. De werkwijze van Dorpsbelangen mag volgens de jury als voorbeeld dienen voor soortgelijke initiatieven in onze provincie.

De Tine Clevering-Meijer Prijs heeft ten doel om de aandacht te vestigen op het werk van de winnaars, om daarmee de sector een stimulans te geven. De prijs voor de winnaar bestaat uit een beeldje van Eddy Roos en een geldbedrag van EUR 5.000,--. Het geld moet worden uitgegeven, in overleg met het bestuur binnen de doelstelling van het prins Bernhard Cultuurfonds.

Mevrouw T.F. Clevering-Meijer was het eerste vrouwelijke bestuurslid van het Anjerfonds Groningen. Zij had bijzondere kennis van klederdracht, borgen en traditionele tuinkunst. Ook in vele andere bestuursfuncties heeft zij deze onderwerpen onder de aandacht gebracht. In 1975 kreeg zij hiervoor de Zilveren Anjer uit handen van Z.K.H. Prins Bernhard.

15 mei 2008