Gemeente Hilvarenbeek


Deelnemers enquête leefbaarheid en veiligheid beloond Winnaars-cadeaubonnen.gif

Burgemeester S.W.Th. Huisman heeft dinsdagavond een aantal inwoners van Hilvarenbeek op visite gehad. Afgelopen najaar namen zij deel aan een onderzoek naar leefbaarheid en veiligheid in de gemeente Hilvarenbeek. Onder alle deelnemers aan deze enquête werd een aantal cadeaubonnen verloot. De gelukkige winnaars namen ze gisteren in ontvangst.

In oktober vorig jaar is in de gemeente Hilvarenbeek onderzoek gedaan naar de leefbaarheid en veiligheid onder inwoners van 18 jaar of ouder. Van de 3000 verzonden enquêtes is bijna de helft beantwoord. Een ontzettend goede respons waaruit de betrokkenheid blijkt van de inwoners van Hilvarenbeek. Voor iedere kern van de gemeente werd één cadeaubon verloot. Burgemeester Huisman wilde deze graag persoonlijk uitreiken en nodigde de prijswinnaars uit op het gemeentehuis. In informele sfeer werd daar gesproken over de veiligheid in het dorp.

Resultaten onderzoek
De onderzoeksresultaten laten een overwegend positief beeld zien van de veiligheid en leefbaarheid. Men geeft als rapportcijfer voor de veiligheid in Hilvarenbeek gemiddeld een 7,6. Meer dan de helft vindt dat de veiligheid hetzelfde is gebleven, een klein deel vindt het vooruit of achteruit gegaan.

Van alle delicten komt autocriminaliteit het meest voor waarbij het merendeels gaat om vernieling of diefstal uit de auto. Ook (poging tot) woninginbraak komt nogal eens voor. Van huiselijk geweld geeft 1% aan slachtoffer te zijn geworden. Desalniettemin voelen Bekenaren zich erg veilig in de gemeente, zo blijkt uit de cijfers. Verkeersoverlast wordt het meest genoemd wanneer gevraagd wordt naar buurtproblemen.

De leefbaarheid wordt als zeer goed bestempeld. Over het algemeen komt het rapportcijfer op een 8.3 uit. De sociale kwaliteit, waarbij het gaat om de omgang met elkaar, de saamhorigheid en het zich thuis voelen in een buurt, scoort een 7.4. Uit het onderzoek blijkt dat de Bekenaren sociaal en betrokken zijn. Bijna de helft is bereid om actief deel te nemen aan het beheer en de inrichting van de directe woonomgeving. Maar liefst 70% doet wel eens een klusje voor de buren, 36% doet maandelijks vrijwilligerswerk en 16% verricht maandelijks mantelzorg.

De gemeente Hilvarenbeek zal de uitkomsten van het onderzoek gebruiken ten behoeve van het lokale veiligheidsbeleid.