Gemeente Hengelo

Actueel

Jaarrekening 2007 gereed

Hengelo, 15 mei 2008

Batig saldo van ruim 3.500.000

Jaarrekening 2007 gereed

Het college van B&W heeft het jaarverslag en de jaarrekening over 2007 vastgesteld. De jaarrekening sluit met een batig saldo van ruim 3.500.000. Belangrijkste oorzaken hiervoor zijn de lagere lasten van de bijstandsverlening, hogere dividenden, hogere uitkering uit het gemeentefonds en enkele onttrekkingen uit reserves.

De accountant is akkoord gegaan met de jaarrekening.De raad besluit in zijn vergadering van 24 juni a.s. over beide documenten.

Verantwoording

Het jaarverslag en de jaarrekening zijn belangrijke instrumenten voor de verantwoording van het college aan de raad over het gevoerde bestuur in 2007.

In het jaarverslag wordt hoofdzakelijk inhoudelijk gerapporteerd. Per programma wordt aangegeven in hoeverre de in de begroting genoemde beleidsdoelstellingen zijn gerealiseerd. Over 2007 is dat naast de gebruikelijke toelichtingen ook gebeurd door aangescherpte prestatie-indicatoren in het verslag op te nemen. Met de jaarrekening geeft het college inzicht in het financiële reilen en zeilen van het betreffende jaar.

De waarde van een jaarverslag voor de controlerende taak van de raad wordt vooral bepaald door het oordeel dat de accountant er aan hecht. Op basis van zijn onderzoek komt de accountant ook dit jaar tot een positief oordeel over de "getrouwheid van de jaarrekening".

Sinds 2004 wordt van accountants ook een oordeel verwacht over de rechtmatigheid van de administratie en het beheer. Met een dergelijke verklaring wordt aangegeven of de gemeente wet- en regelgeving -ook de eigen regels, zoals gemeentelijke verordeningen- naleeft. Ten aanzien van de rechtmatigheid heeft Hengelo een verklaring ontvangen, zij het met een beperking. Die beperking heeft te maken met het feit dat er kosten zijn geactiveerd, die volgens strikte regels van het Besluit Begroting en Verantwoording direct ten laste van de exploitatie hadden moeten worden gebracht. Dit zijn kosten voor baggerwerkzaamheden in het Tuindorpbad en Twentekanaal en bijvoorbeeld bodemsanering. Daarnaast is geconstateerd dat de nieuwe regels voor het inkoop- en aanbestedingsbeleid nog niet optimaal worden nageleefd. Door de aanschaf en inrichting van een contractenbeheersysteem wordt dat de komende tijd een stuk eenvoudiger.

Mee- en tegenvallers

Er waren zoals elk jaar mee- en tegenvallers. Enkele worden hier genoemd. Tot de meevallers behoorde de rente-opbrengsten met bijna 500.000. En opnieuw waren er meevallende dividendopbrengsten. Ditmaal van 7 ton. De begrote uitgaven voor bijstandsverlening lagen ruim
1,3 miljoen onder de begroting. Het gemeentefonds keerde, inclusief nabetalingen over voorgaande jaren, afgerond 1 miljoen meer uit dan waarop was gerekend. Tot slot brachten de bouwleges en rioolrechten 640.000 meer op dan begroot.

Maar daarentegen vielen de opbrengsten begraafrechten 250.000 lager uit. Datzelfde gold voor:

* erfpachtopbrengsten met 360.000

* project F.C.Twente met bijna 200.000

* studiekosten in het kader van het minimabeleid 212.000
* lagere rijksbijdrage Wet Bescherming Bodem met 130.000.

Realisatie in 2007

Een aantal zaken uit de begroting kon niet in 2007 worden gerealiseerd. De raad wordt voorgesteld de niet bestede begrotingsruimte over te hevelen naar 2008. Zodat onder andere de renovatie van het Twentebad kan worden voltooid, het Binnenstadsdebat z'n vervolg kan krijgen, het implementatietraject WABO plaats kan vinden, de reconstructie Oelerweg/Julianalaan kan worden afgerond, de reconstructie Troelstrastraat/Sloetsweg kan worden uitgevoerd, de electrokeuring gebouwen plaats kan vinden en tenslotte inhoud kan worden gegeven aan de Impuls Mantelzorg 2007.