Jaarcijfers Vitens: optimaal profijt van schaalgrootte fusie 2006

15/05/2008 12:07

Vitens N.V.

drinkwatertarieven Vitens terug op prijsniveau 2002

Utrecht- 15 mei 2008,

. Vitens realiseert in eerste fusiejaar 4 miljoen euro kostenvoordeel

. Consument profiteert van schaalvoordelen fusie: watertarief 2008 daalt met 3 tot 5 procent naar prijsniveau 2002

. Jaaromzet 2007: 457,2 miljoen euro, winst 42,1 miljoen euro

. Terughoudend dividendbeleid (rente staatsobligaties + 1%) leidt tot beperkte dividend-uitkering van 15,2 miljoen euro

. Verdubbeling in 2007 van internationale activiteiten versterkt bijdrage aan drinkwaterdoelstellingen Verenigde Naties, betrokkenheid bij watervoorziening van 20 miljoen mensen

Jos van Winkelen, voorzitter Raad van Bestuur Vitens: "In sommige regio's is het watertarief voor 2008 met zo'n 5 procent verlaagd. Gemiddeld dalen onze tarieven in 2008 met 3,1 procent. Bij de fusie in 2006 van Hydron met Vitens was het goedkoper werken door de vergrote schaal van het bedrijf een belangrijk doel. De cijfers laten zien dat we hierin geslaagd zijn. Op diverse terreinen als ICT, inkoop en centrale stafafdelingen weten we de schaalgrootte van de fusie uit 2006 maximaal te benutten. In het afgelopen jaar realiseerden we daardoor een besparing van 4 miljoen euro.Onze klanten profiteren volop van ons schaalvoordeel."

Vitens zag in 2007 de omzet licht dalen. Dit werd veroorzaakt door de minder mooie zomer van 2007. De omzet kwam uit op 457,2 miljoen euro (-0,85 procent). De winst kwam over 2007 uit op 42,1 miljoen euro.

De kasstroom uit operationele activiteiten (117,9 miljoen euro) is in 2007 ruim toereikend om de investeringsuitgaven van 79,5 miljoen euro te financieren. Het resterend saldo is tezamen met de opbrengst vanuit de verkoop van aandelen (15 miljoen euro) aangewend voor de aflossing van langlopende leningen. Dit heeft bijgedragen aan de verbetering van de solvabiliteit van het bedrijf.

Winstbestemming

Vitens voegt 26,9 miljoen euro, ruim driekwart van de winst, toe aan de eigen reserves, dit is conform het vastgestelde solvabiliteitsbeleid. De dividenduitkering bedraagt 15,2 miljoen euro en wordt uitgekeerd aan de 114 regionale en lokale overheden die aandelen houden in het drinkwaterbedrijf. Deze uitkering is in lijn met het terughoudend dividendbeleid van het bedrijf.

Van Winkelen: "Er wordt beweerd dat dividenduitkeringen en dalende tarieven niet samen kunnen gaan. Vitens bewijst het tegendeel. We hebben onze tariefontwikkeling gecorrigeerd voor inflatie en vergeleken met andere nutsdiensten. Dan zie je dat de klant bij Vitens op dit moment hetzelfde kwijt is voor zijn drinkwater als in 2002. Terwijl in dezelfde periode postdiensten met zo'n 20 procent en het treinkaartje zelfs 25 procent duurder werden. Naast dalende tarieven weten we op beperkte schaal dividend aan aandeelhouders uit te keren. Vitens realiseert dit door een winstbeleid te hanteren waarin het percentage van de winst die als dividend uitgekeerd wordt een maximum kent. We bieden nooit meer dividend dan de rente op staatsobligaties plus 1 procent. Op deze manier worden buitenproportionele dividenduitkeringen voorkomen."

Vooruitzichten 2008

Vitens verwacht in het lopende jaar opnieuw te profiteren van de schaalgrootte van het bedrijf. Het waterconcern rekent in het lopende jaar op een verdere kostenreductie van 8 miljoen euro. Door de lagere tariefstelling gaat Vitens voor 2008 uit van een lager positief resultaat van tussen de 28 en 30 miljoen euro. De harmonisatie om te komen tot 1 drinkwatertarief in haar verzorgingsgebied verwacht Vitens sneller af te ronden dan eerder voorzien.

Drinkwaterwet

Vitens maakt zich zorgen over een amendement in de Tweede Kamer op de nieuwe Drinkwaterwet. Het amendement legt beperkingen op aan de omvang van een drinkwaterbedrijf. Het voorstel is om de grootte te beperken tot maximaal 20 procent van Nederland. Vitens bedient momenteel 32 procent. Indien dit amendement wordt aangenomen, betekent dat in uiterste consequentie dat Vitens zou moeten worden opgesplitst. Uiteraard deelt Vitens de visie van het amendement niet, temeer omdat dit een aanmerkelijke tariefstijging zou betekenen voor haar klanten.

Volgens planning wordt eind mei de nieuwe Drinkwaterwet behandeld door de Tweede Kamer. De discussie spitst zich toe op die rondom dividend, tarieven en de benchmark. Daarbij wordt voorgesteld via een maximering van de vermogenskostenvergoeding dividenduitkeringen te beperken en redelijke tariefstelling te waarborgen. Daarnaast krijgt de minister van VROM het recht een bindende aanwijzing te geven als de tarieven niet redelijk zijn. De benchmark, om efficiency in de watersector te waarborgen, wordt verplicht gesteld en uitgevoerd door het ministerie.

Verduurzaming bedrijfsvoering

In 2008 zal Vitens haar energievoorziening geheel klimaatneutraal maken. Hiermee wordt een CO2-uitstoot vergelijkbaar met die van 43.500 gemiddelde huishoudens vergroend. Vitens voldoet hiermee reeds in 2008 aan de eis om in 2010 de CO2-uitstoot ten opzichte van 1990 met 50 procent te verminderen. Daarnaast geeft Vitens klimaatneutraal ondernemen een centrale rol in alle facetten van de bedrijfsvoering. Basis voor deze maatregelen is een in 2007 uitgevoerde onderzoek naar de CO2-uitstoot van het bedrijf.

Internationale activiteiten

Het aantal mensen in het buitenland waarbij Vitens betrokken is bij de drinkwatervoorziening, verdubbelde in 2007 tot ruim 20 miljoen mensen door projecten in Vietnam en Mongolië. Het project in Mongolië is een samenwerking met waterschap Groot-Salland omdat sanitatie steeds belangrijker wordt. Daarnaast is samen met de Noordelijk Hogeschool Leeuwarden een leerstoel in het leven geroepen. Deze gaat actief bijdragen aan de training- en opleidingsmogelijkheden van het kader van drinkwaterbedrijven in ontwikkelingslanden.

De internationale activiteiten worden zonder winstoogmerk uitgevoerd en zijn gericht op het actief leveren van een bijdrage aan de millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties. De internationale activiteiten worden uitgevoerd door Vitens-Evides International, een samenwerking met het collega-drinkwaterbedrijf Evides uit Zuidwest Nederland.

Kerncijfers 2007 (in miljoenen euro)

2006 (1) 2007

Waterafzet (miljoen m3) 335,1 332,2

Bedrijfsresultaat 461,1 457,2

Kasstroom uit operationele a 124,9 118

ctiviteiten

Investeringen 83,2 79,5

Resultaat 34,1 42,1

Aantal aansluitingen 2.271 2.301

(1) Pro forma cijfers inclusief voormalig Hydron-bedrijven vanaf 1 januari 2006 -daadwerkelijke fusiedatum: 30 september 2006-





http://www.vitens.nl