GroenLinks

Dijksma volgt Dibi: geen reclame slechte voeding op scholen

15 mei 2008

Staatssecretaris Dijksma onderhandelt nog voor de zomer over een nieuw convenant sponsoring in het onderwijs. GroenLinks vindt dat bedrijven die zich bijvoorbeeld schuldig maken aan kinderarbeid op school niets te zoeken hebben. Ook reclame voor slechte voeding hoort op scholen niet thuis. Dijksma heeft toegezegd zich voor beide punten hard te willen maken.

GroenLinks is geen principieel tegenstander van sponsoring in het onderwijs. Daarbij gelden wel 4 criteria:

- Niet leren tellen met BigMac's of een ABN/AMRO-logo in een economieboek oftewel geen reclame in lesmateriaal
- Bij Informatica is er meer dan Microsoft alleen en we moeten voorkomen dat de BV. Favorita slavernij uit geschiedenisboeken kan wegpoetsen

- Ten derde sponsoring is een leuk extraatje en scholen mogen er nooit en te nimmer afhankelijk van zijn

- Geen reclame voor slechte voeding of van `slechte' bedrijven.

Over de eerste drie criteria bestaat weinig discussie. En het kabinet heeft zich nu ook gecommitteerd aan het laatste criterium. Dat is van groot belang, omdat kinderen erg worden beïnvloed door reclame. Tegelijkertijd kampen steeds meer kinderen met overgewicht. Daarom wil GroenLinks geen reclame meer voor slechte voeding op scholen. Verder wil GroenLinks dat scholen alleen geld aannemen van bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Het kan niet zo zijn dat bedrijven aan de ene kant goede sier proberen te maken, terwijl zij tegelijkertijd kinderen in fabrieken laten zweten.

Tofik Dibi