Gemeente Breda

Verordening 'Geurhinder en veehouderij' voor inspraak vrijgegeven

Deze week is de conceptverordening 'Geurhinder en veehouderij Gemeente Breda 2008' vrijgegeven voor inspraak. In deze verordening zijn afwijkende normen vastgelegd voor geurhinder in vergelijking tot de standaardnormen die in de Wet geurhinder en veehouderij zijn opgenomen.

Die afwijkende normen zijn ondermeer nodig om ruimtelijke ontwikkelingen binnen de gemeente Breda mogelijk te maken.

Op 1 januari 2007 is de Wet geurhinder en veehouderij (Wgv) in werking getreden. In deze wet zijn nieuwe standaardnormen opgenomen voor de geurhinder van veehouderijen. In de gemeente Breda gaat het om ongeveer 90 melkrundveehouderijen, 22 paardenhouderijen en 45 intensieve veehouderijen, waarop de regels van toepassing zijn. De wet biedt de mogelijkheid om af te wijken van die standaardnormen. De wens om af te wijken kan onder meer ontstaan door het karakter van het gebied en de gewenste ruimtelijke inrichting ervan. Afwijkende waarden moeten worden vastgelegd in een verordening en deze moet onderbouwd worden met een 'gebiedsvisie', een onderzoeksrapport over afwijkende normen voor geurhinder bij veehouderijen. Wethouder Willems: "Op basis van een onderzoek heeft een extern bureau inmiddels een dergelijke gebiedsvisie gemaakt. Daarin wordt beleid geformuleerd voor het hele grondgebied van de gemeente Breda. Het bureau adviseerde om af te wijken van de standaardnormen. De conclusies die door dit bureau zijn getrokken hebben we overgenomen en juridisch vertaald in een verordening, die nu voor inspraak is vrijgeven."

Inspraak
Inspraak is mogelijk van 22 mei tot 7 juli. Men kan in die periode schriftelijk of via een elektronisch formulier reageren op de conceptverordening. Bovendien zijn mondelinge reacties mogelijk tijdens een inspraakavond die op dinsdag 24 juni om 20.00 uur plaatsvindt in het Stadskantoor.
De stukken zijn vanaf 22 mei te downloaden via de website www.breda.nl en liggen vanaf die datum ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor, de bibliotheek in Bavel, het Web in Teteringen en het dienstencentrum Prinsenbeek.

Breda, 15 mei 2008