Politie Amsterdam-Amstelland

Aanpak kernteam STOP Overvallen succesvol / Amsterdam-Amstelland (15/05/08)

De aanpak van het kernteam STOP overvallen in combinatie met een aantal specifieke (toezicht) maatregelen lijkt zijn vruchten af te werpen. Vanaf maart 2008 ziet de politie een dalende lijn in het aantal gepleegde overvallen, met name in Amsterdam West. Aantal overvallen per maand in 2008 Regio Amsterdam-Amstelland Amsterdam West Januari 61 26 Februari 56 23 Maart 36 12 April 35 7 Toen het aantal overvallen eind 2007 piekte, heeft korpschef Bernard Welten van de politie Amsterdam-Amstelland tot onmiddellijke maatregelen besloten, onder andere bestaande uit: - De oprichting van het kernteam STOP overvallen.


- Surveillance op risicoroutes.


- Inzet van Bureau's Districtsrecheche.


- Inzet van het Bovenregionaal Rechercheteam met betrekking tot harde kern overvallers.


- Informatie-uitwisseling met toezichtpartners.


- Observatie vanuit de lucht met een helikopter.


- Uitgebreide aandacht in briefings op wijkteams.

Aanhoudingen Genoemde maatregelen, in combinatie met keihard rechercheren, hebben in 2008 gezorgd voor de aanhouding van 108 verdachten. Van hen zijn 80 rechtstreeks te koppelen aan aangiften die dit jaar zijn gedaan. De andere 28 zijn verdachte in zaken van voor 2008. Preventie In alle districten zijn rechercheteams actief bezig met de opsporing van daders en nemen de wijkteams in samenwerking met onder andere ondernemers, preventieve maatregelen. De buurtregisseurs spelen daarin een belangrijke rol.

Samenwerking met onder meer het Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam-Amstelland heeft geleid tot een groot aantal aanmeldingen van horecabedrijven voor de "overvallentraining". Technologie Nieuw is de samenwerking met de Dirk van den Broek bedrijven waarbij de Amsterdamse filialen met hun bewakingscamera's rechtstreeks zijn aangesloten op de politiemeldkamer. Bij een overval kan het meldkamerpersoneel direct meekijken in de supermarkt, waardoor een snelle en gerichte inzet van politie-eenheden tot stand komt.

Technologie in de vorm van een track and trace systeem is een andere toepasbare mogelijkheid. Het aanbrengen van gps-apparatuur in bijvoorbeeld sealbags voor geld en waardepapieren kan leiden tot een zeer snelle opsporing daarvan. Deze technische toepassing wordt al ingezet bij de opsporing van onder andere gestolen voertuigen.

Efficiënte aanpak De huidige aanpak van overvallen door Politie Amsterdam-Amstelland wijkt af van de vroegere waarbij vaak alleen grote tactische rechercheteams werden geformeerd. Nu is er sprake van korpsbrede aandacht voor deze specifieke vorm van criminaliteit, zowel preventief als repressief. Borging van deze aanpak is dan ook vanzelfsprekend. Ook de ogen en oren van de burger, beveiliger, ondernemer etc. worden betrokken. Bijkomend voordeel van deze brede aanpak is dat behalve overvallen ook delicten als straatroof, inbraak in auto en inbraak in woning een dalende lijn vertonen.