ACVZ: Met arbeidsmigratiekosten in de pas lopen met andere EU -landen

15/05/2008 12:45

Adviescommissie v. Vreemdelingenzaken

In het kader van de plannen voor een efficiënter migratiebeleid heeft de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) een advies uitgebracht over de hoogte van de aan (arbeids)migratie naar Nederland verbonden kosten. Het gaat daarbij om leges en kosten voor onder meer inburgeringstrajecten. Om de positie van Nederland op de (arbeids)markt voor internationaal toptalent te optimaliseren bepleit de ACVZ de hoogte van deze kosten niet uit de pas te laten lopen met de tarieven die worden gehanteerd in de ons omringende landen. Voorts stelt de ACVZ voor enkele leges te verlagen en de administratieve lastendruk voor kennismigranten waar mogelijk te beperken. Het advies sluit aan bij de eerder door de ACVZ uitgebrachte adviezen over de voorstellen van het kabinet voor een modernisering van het reguliere migratiebeleid.

Voor leges, te betalen voor onder meer visa, een machtiging voor voorlopig verblijf en verblijfsvergunningen, wordt het beginsel van kostendekkendheid gehanteerd. Dit heeft tot gevolg gehad dat er sinds de invoering van de nieuwe vreemdelingenwet in april 2001 forse stijgingen, soms met vele honderden procenten, hebben plaatsgevonden. Verhogingen die naar de mening van de ACVZ ook waren ingegeven door de wens het restrictieve karakter van het vreemdelingenbeleid invulling te geven.

Hoewel de ACVZ er niet in geslaagd is te achterhalen of en in hoeverre legeskosten een beletsel vormen voor gewenste migratiebewegingen, is wel duidelijk geworden dat de administratieve belasting een bron van ergernis is voor zowel het bedrijfsleven als de buitenlandse kenniswerker of student. Het doorberekenen van lastenvermindering in de kosten te betalen door de vreemdeling verdient aanbeveling, net als het hanteren van een meer gedifferentieerde legesstructuur. De ACVZ sluit hierbij aan bij de wensen van het kabinet die gericht zijn op het zo veel mogelijk wegnemen van administratieve belemmeringen teneinde hooggekwalificeerde migranten zich in Nederland welkom te laten voelen.





http://www.acvz.com