FNV Bondgenoten: actiebereid ook op tweede stakingsdag OV groot

15/05/2008 12:52

FNV Bondgenoten

De actiebereidheid bij streekbuschauffeurs is ook op de tweede dag van de 48-uursstaking groot. Dat constateert FNV Bondgenoten na een inventarisatie van de actievoerders. Net als gisteren staakt tussen 85% en 90% van de chauffeurs.

De bond hoort ook geluiden uit het land dat de weinige werkwillende chauffeurs die er zijn, toch door de vervoersbedrijven met een bus op pad worden gestuurd. Bestuurder Janny Koppens van FNV Bondgenoten vindt dat onverantwoord: "Het is in de eerste plaats heel verwarrend voor reizigers. Die kunnen misschien wel met een bus ergens naar toe kunnen, maar niet overstappen of niet meer terug. Daarnaast zet het de arbeidsverhoudingen onder druk en zorgt het voor veel onrust onder de chauffeurs. Als dit conflict voorbij is, moeten ze gewoon met hun collega's en leidinggevenden samen verder kunnen werken. Maar dit gedrag van de vervoersbedrijven verziekt gewoon de arbeidsverhoudingen".

Wat er volgens Koppens achter zit is geld: "Elke rit die gereden wordt, of er passagiers er nu mee geholpen zijn of niet, kunnen de vervoersbedrijven declareren bij de provincies. Dat is het gevolg van de marktwerking in het OV. Het levert ze dus financieel voordeel op. Ik vind het sowieso al ongehoord dat ze liever een staking door laten gaan dan een cao af te sluiten. Maar dat ze en passant de arbeidsverhoudingen nog verder willen verzieken om toch nog een paar centen te verdienen, daar kan ik met m'n hoofd helemaal niet bij".

Het conflict in het openbaar vervoer over een nieuwe cao duurt al enkele maanden. Een nieuwe cao had al op 1 januari dit jaar moeten ingaan. De onderhandelingen daarvoor liepen 2 april vast. De afgelopen twee weken voerde de chauffeurs op publieksvriendelijke wijze actie. Tijdens de afgelopen feestdagen werden geen vervoersbewijzen gecontroleerd. Werkgevers reageerden daar niet op. Daarom volgde gisteren en vandaag een staking.

Indien nodig, zijn nog acties op 20, 21 en 22 mei en 27, 28 en 29 mei gepland. Dan rijden bussen van aanvang dienst tot 9 uur en worden geen vervoersbewijzen gecontroleerd. Tussen 9:00 uur en 16:00 uur wordt het werk neergelegd. Daarna rijden bussen weer tussen 16:00 uur en 19:00 uur en worden geen vervoersbewijzen gecontroleerd. Na 19:00 uur wordt het werk weer neergelegd.

Na de examenperiode volgen stakingen voor onbepaalde tijd.

De bonden willen onder andere een loonsverhoging van 3,5 procent, een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering en een tegemoetkoming in de ziektekosten. Ook willen ze afspraken over sociale veiligheid voor chauffeurs en passagiers, betere beloning van jonge chauffeurs en dat werknemers hun doorbetaalde pauze houden.





http://www.fnvbondgenoten.nl/ov