Gemeente Voerendaal

15/5/2008 - Gemeente Voerendaal en Woningstichting Voerendaal trekken samen op!

Afspraken tot 2010 vastgelegd.

De gemeente Voerendaal en Woningstichting Voerendaal hebben concrete afspraken gemaakt over de manier waarop zij tot 2010 zullen samenwerken om te zorgen dat Voerendaal een aantrekkelijke gemeente blijft om te wonen en te werken. Gemeente en woningstichting benadrukken daarmee dat zij zich gezamenlijk verantwoordelijk voelen voor die opgave.

Lekker Wonen en Werken

`Samen werken aan lekker WONEN & WERKEN in Voerendaal' is de veelzeggende titel van de prestatie-overeenkomst die de gemeente Voerendaal en de woningstichting hebben gesloten. Om Voerendaal aantrekkelijk te houden voor nieuwe en bestaande inwoners hebben beide partners elkaar nodig. Daarom is de prestatie-overeenkomst geformuleerd als een werkdocument met een aantal heldere, meetbare afspraken. Uitgangspunt is dat de woningvoorraad en de leefbaarheid dusdanig moeten zijn en blijven dat jong en oud graag in Voerendaal wil wonen en werken, ook nu de woningmarkt sterk verandert onder invloed van de dubbele vergrijzing van de regio, de algehele maatschappelijke individualisering en de extramuralisering van de zorg.

Kwaliteit

De gemeente Voerendaal heeft duidelijke ambities op het gebied van wonen. Ook Woningstichting Voerendaal benadrukt in haar beleid dat de kwaliteit van wonen voorop staat. Er moet dus aandacht zijn voor de woonomgeving, de kwaliteit van de woningen, het juiste type woningen én het oplossen van sociaal maatschappelijke vraagstukken zoals de zorgvragen, aanpassingen aan woningen of het huisvesten van statushouders. Om zicht te krijgen op de behoefte in de markt zal de gemeente een woonwensonderzoek doen.

Kwantiteit

Binnen de kaders van de regionale woonvisie Parkstad Limburg zullen in Voerendaal tot 2010 nog 220 nieuwe woningen gebouwd kunnen worden. Bovendien zullen er 60 zorgwoningen gebouwd worden. Ruim 30% van de woningen in Voerendaal zijn huurwoningen en dat blijft ook in de toekomst zo. Voor de woningstichting is dat een opgave die zij met de sturing van de gemeente denkt te kunnen invullen in Voerendaal, Ubachsberg, Ransdaal, Klimmen en Kunrade. Er zijn de afgelopen jaren al verschillende bouwplannen voorbereid die gezamenlijk 77 woningen opleveren. Bij al die projecten zal ook geïnvesteerd worden in de openbare ruimte en maatschappelijke voorzieningen.