Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 13 mei 2008

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 13 mei 2008. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie http://www.zuid-holland.nl/apps_sis.htm.

Eenvoudige ecopassage onder A12 bij Bodegraven
Voor de aanleg van een ecopassage onder de rijksweg A 12 ter hoogte van de Enkele Wiericke bij Bodegraven hebben Gedeputeerde Staten een voorkeur voor een tunnel van 8 meter breed. Deze tunnel bevat zowel een droge als een natte onderdoorgang. Dit schrijft het College van GS aan minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De ecopassage moet deel gaan uitmaken van de Groene Ruggengraat. Dit is een Randstad Urgent-programma dat beoogt de natuurgebieden te 'ontsnipperen', met andere woorden weer met elkaar te verbinden. De voorkeursvariant van Gedeputeerde Staten blijft binnen het beschikbare budget. Andere varianten, zoals de aanleg van twee tunnels in plaats van een, of de aanleg van de A 12 op palen waardoor een ecologische verbinding van 35 meter breed zou ontstaan, zijn te duur.

Volgend jaar acht van de elf icoonprojecten Groene Hart in uitvoering. Aan de tien belangrijkste projecten van het uitvoeringsprogramma Groene Hart 2007-2013, de zogenoemde icoonprojecten, is een elfde icoonproject toegevoegd. Dat is Schelluinen-West in Zuid-Holland. Schelluinen-West is een regionaal bedrijventerrein dat plaats moet bieden aan transportbedrijven die nu nog verspreid in de Alblasserwaard-Vijfherenlanden liggen. Door deze bedrijven te concentreren en de achtergelaten locaties opnieuw in te richten, wordt de landschappelijk waarde van dit gebied vergroot.

Van de elf projecten zijn er nu drie in uitvoering. Dat zijn De Venen in Utrecht en Zuid-Holland, de Krimpenerwaard in Zuid-Holland en de Groene Uitweg , waaronder een deel van de Gooi- en Vechtstreek, in Noord-Holland. Met de uitvoering van drie andere gebiedsgerichte icoonprojecten wordt op korte termijn gestart. Dat zijn de Horstermeerpolder in Noord-Holland, een groot deel van de Groene Ruggengraat in Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland en de Oude Rijnzone. Er gaan ook twee themagerichte iconen van start. Er komt een merk- en marketingstrategie voor het Groene Hart en het Recreatief Routenetwerk wordt aangepakt. Dat betekent meer en betere routes voor wandelen, fietsen, varen, paardrijden en om te skeeleren. Naar verwachting zijn volgend jaar acht van de elf iconen in uitvoering.

Dit staat te lezen in de voortgangsrapportage Groene Hart 2007. Hiermee worden het Rijk en de drie Groene Hartprovincies door de Stuurgroep Groene Hart jaarlijks geïnformeerd over de uitvoering van de icoonprojecten .Binnen het Groene Hart werken Noord- en Zuid-Holland en Utrecht samen met regionale overheden, maatschappelijke organisaties en het rijk, aan de ontwikkeling van het Nationale Landschap Groene Hart.

Foerageergebieden ganzen aangewezen in vijf regio's Gedeputeerde Staten hebben circa 7000 hectare agrarische grond aangewezen waar ganzen en smienten ongestoord kunnen overwinteren. De gebieden liggen verspreid over Midden-Delfland, Reeuwijk, de Krimpenerwaard, de Alblasserwaard en de Hoeksche Waard. De boeren in deze gebieden kunnen een vergoeding ontvangen voor de opvang van foeragerende ganzen en smienten, als zij een beheerspakket afsluiten voor minimaal zes jaar. Op grond van het Beleidskader Faunabeheer van het ministerie van LNV moet Zuid-Holland in totaal 10.500 hectare foerageergebied vinden. Daarvan liggen er 2000 in natuurgebied dat niet wordt begrensd. Voor de resterende 1500 hectare gras en akkerbouw waar ganzen voorkomen moet eerst nog draagvlak bij de boeren worden gerealiseerd, zoals vereist door het Rijk.

Milieurapportage regionale infrastructuur Zuidplaspolder 2010-2020 Gedeputeerde Staten hebben op basis van een tussenrapportage van de milieueffectrapportage een voorlopige urgentie voor onderdelen van de toekomstige regionale infrastructuur in de Zuidplaspolder vastgesteld. Zij hebben de gemeenten in de Zuidplaspolder gevraagd de verschillende opties mee te nemen in de voorontwerpen van hun bestemmingsplannen. De provincie geeft aan dat zij prioriteit legt bij de Moordrechtboog (verbinding tussen A 12 en A 20). De omlegging van de N 219 vindt zij vanuit verkeerskundig minder van belang. De ontsluiting van het nieuwe kassengebied is belangrijk en daarom heeft ook de N 456 West (Veilingweg tot aan Swanlaweg en deel van Bentwoudlaan) prioriteit. De urgentie van het doortrekken van de Rottelaan/Veilingweg vanaf de aansluiting N 219/A 12 tot aan de N 209 is afhankelijk van de uitkomsten van het overleg met het Rijk over de parallelle structuur voor de A 12. De bewoners zullen in het kader van deze bestemmingsplanwijzigingen nader over de inhoud van de milieueffectrapportage worden geïnformeerd. Meer informatie over de milieueffectrapportage vindt u op www.zuid-holland.nl onder nieuws bij het thema Verkeer en vervoer.

Monitor Provinciaal Verkeer- en Vervoerplan
In 2005 is het Provinciale Verkeer- en Vervoerplan opgesteld. Om de resultaten van het beleid te kunnen meten en de voortgang te kunnen bewaken, start de provincie met een monitor. Het eerste onderzoek is een zogeheten nulmeting. Deze bepaalt de uitgangspositie van het beleid in de periode 2004-2006. Toekomstige metingen zullen aan deze uitgangspositie worden getoetst. De monitor kan gebruikt worden om, als resultaten daartoe aanleiding geven, beleid aan te passen, te intensiveren of af te bouwen. Ook de doelstellingen uit het Coalitieakkoord ten aanzien van integrale bereikbaarheid zijn in deze monitor meegenomen.

Statenvragen D66 en SP over verkeersveiligheid N 443 De fracties van D66 en SP zijn bezorgd over de veiligheid voor fietsers die de N 443 willen oversteken. De N 443 verbindt Sassenheim met Noordwijkerhout. Met name bij de kruising met de OudeHerenweg en Frank van Borselenlaan steken veel scholieren en toeristen de weg over. Op deze kruising is nog geen rotonde aangebracht, die een veilige oversteek voor fietsers mogelijk maakt. De gemeente Teylingen wil graag een rotonde op dit kruispunt realiseren. De gemeente verwacht dat de provincie 50 procent van de kosten zal dragen.

Gedeputeerde Staten zijn het eens met de vragenstellers dat een rotonde de veiligheid van de fietsers bij het oversteken verbetert. Echter gezien het geringe aantal voertuigen dat uit de zijstraten komt, vindt het college een rotonde op dit moment niet nodig. De aanleg van een rotonde is duur. Daarbij komt dat een rotonde de doorstroming op de provinciale weg belemmert.

De vragenstellers trekken een vergelijking met een provinciale bijdrage aan de rotonde Halve Raak in Boskoop (N 207). Het college van GS geeft aan dat deze situatie op drie punten afwijkt van de situatie op de N 443. Ten eerste is de rotonde aangelegd in het kader van de economische ontwikkeling van het Greenport Boskoop. Daarnaast is het aantal voertuigen op de rotonde velen malen groter dan op de betreffende kruising met de N 443. Tenslotte zitten er geen fietsers op de rotonde Halve Raak. Ook dat is een verschil met de situatie bij de N443. Het volledige antwoord op PS-vragen staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Zuid-Holland stelt cijfers over bevolking en wonen digitaal beschikbaar De provincie Zuid-Holland lanceert op 15 mei de Cijferwijzer Bevolking en Wonen. De Cijferwijzer geeft inzage in het provinciale cijfermateriaal over bevolkingssamenstelling, woningbouwvoorraad en woningplanning. Via de provinciale website (www.zuid-holland.nl/cijferwijzer) kan informatie worden opgevraagd en kunnen eenvoudige analyses worden gemaakt per gemeente, regio en provincie.

Via de Cijferwijzer kan met enkele muisklikken informatie worden opgevraagd over bijvoorbeeld geplande woningbouw of bestaande woningen. Ook kunnen verschillende onderwerpen gecombineerd worden en kan de gebruiker zelf eenvoudige analyses uitvoeren. Het resultaat wordt in overzichtelijke tabellen, grafieken en kaarten weergegeven. De Cijferwijzer Bevolking en Wonen is voor iedereen toegankelijk, maar vooral interessant voor studenten, ondernemers en professionals in de Ruimtelijke Ordening.

Het cijfermateriaal uit de Cijferwijzer is voor een deel het resultaat van provinciaal onderzoek en analyse, zoals de bevolkingsprognose en woningbehoeftenraming, en voor een deel afkomstig van externe bronnen (zoals het CBS en ministerie van VROM). De provincie beheert en analyseert al jaren cijfers over de bevolking en wonen in Zuid-Holland. Net als veel andere overheden werkt de provincie hard aan het digitaliseren van processen en producten.

Rijnenburgerrmolen in Rijnwoude in slechte toestand De provincie is niet van plan maatregelen te nemen in de richting van de gemeente Rijnwoude om de molenbiotoop van de Rijnenburgermolen te handhaven. Er is voldaan aan de provinciale voorschriften, antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de SP-fractie in Provinciale Staten. Aanleiding voor de vragen vormde de bouw van vier woningen nabij de molen. Het is in dit geval een zaak van de gemeente om te oordelen over de gevolgen voor de molenbiotoop (de directe 'leefomgeving' van de molen), en om zo mogelijk een bouwvergunning af te geven. De gemeente Rijnwoude heeft geoordeeld dat de bouw van vier woningen geen verslechtering van de molenbiotoop oplevert.

Overigens verkeert de Rijnenburgermolen vanwege achterstallig onderhoud in slechte staat en draait deze al jaren niet. GS zijn het met de SP eens dat snel een oplossing moet worden gezocht om de molen te restaureren. GS zijn dan ook bereid om hierover van gedachten te wisselen met de gemeente Rijnwoude, de Zuid-Hollandse Molenstichting en de Stichting Rijnenburgermolen i.o. Het volledige antwoord op PS vraag nr. 2153 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Interimbeleid nieuwe Wet ruimtelijke ordening
In de periode vanaf de inwerkingtreding van de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening (Wro) op 1 juli 2008 tot de vaststelling van de Provinciale Structuurvisie eind 2009, zal het bestaande ruimtelijke beleid worden voortgezet. Uitgangspunt is het beleid zoals vastgelegd in de diverse streekplannen en het toetsingskader, de nota Regels voor Ruimte. Er wordt niet vooruitgelopen op de inhoudelijke keuzes die gemaakt zullen worden in het kader van de nieuwe Provinciale Structuurvisie. Verder hebben Gedeputeerde Staten ingestemd met de gedragslijn voor de inzet van Wro-instrumenten in de interimperiode. De gedragslijn gaat uit van overleg vooraf, ter voorkoming van juridische procedures achteraf. Inpassingsplannen worden alleen opgesteld indien dit een duidelijke provinciale meerwaarde oplevert of waar de provincie een opdracht heeft. Voor het overige wordt het opstellen van bestemmingsplannen in eerste instantie overgelaten aan de gemeenten. De bestemmingsplannen worden gemonitord op provinciaal belang. Inpassingsplannen kunnen eveneens worden opgesteld wanneer gemeenten weigeren een bestemmingsplan op te stellen. Voor de interimperiode worden geen verordeningen opgesteld, tenzij uit de monitoring blijkt dat het provinciaal belang structureel wordt geschaad.

Het interimbeleid en de gedragslijn zullen worden besproken in de statencommissie Ruimte en Wonen van 4 juni. Vaststelling van de gedragslijn door PS is voorzien op 25 juni. Het interimbeleid zal begin juni ter inzage worden gelegd. Vaststelling van het interimbeleid in PS is voorzien in september 2008. Samen met VROM organiseert de provincie op 26 juni een gemeentedag waar het interimbeleid en de gedragslijn zullen worden toegelicht.

Subsidies

- De Commissie Hoeksche Waard krijgt een subsidie van maximaal ¤ 5660.545,- voor het project Hoeksche Waard Vlietproject, deelprojecten 2008 en 2009.


- Aan de Vereniging Natuurmonumenten is een subsidie verleend van maximaal ¤ 1.830.000,- voor de verwerving van het voormalig tuinbouwcomplex Binnenduinrand te Westvoorne.