Buitenlandse Zaken België


Datum: 13/05/2008

Uitzonderlijke bijeenkomst van de Europese Ministers van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking over de humanitaire ramp in Birma/Myanmar -Charles Michel en Olivier Chastel pleiten voor het openstellen van de grenzen ten behoeve van humanitaire hulpverleners

In samenspraak met de Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht, vertegenwoordigden de Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Charles Michel, en de Staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken, Olivier Chastel, de Belgische regering op een uitzonderlijke bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking over de toestand in Birma/Myanmar.

Na het initiatief van deze vergadering verwelkomd te hebben en het primordiale belang van een Europese benadering van de kwestie Birma/Myanmar benadrukt te hebben, wensten de heren Chastel en Michel, gelet op de gaande zijnde humanitaire ramp, dat voorrang zou worden gegeven aan de doeltreffendheid van de humanitaire hulpverlening.

Beiden hebben herhaald dat minister van Buitenlandse zaken Karel De Gucht een bedrag van 650.000 euro noodhulp heeft vrijgemaakt (waaronder 400.00 euro voor humanitaire goederen in het kader van een B-Fast operatie) aan dat hieraan nog eens 250.000 euro voor voedselhulp, en ten slotte 100.000 euro van het Vlaamse Gewest moet aan worden toegevoegd, wat de Belgische bijdrage brengt op één miljoen euro. Verder benadrukten ze dat deze bedragen voor het Birmaanse volk bestemd zijn, "zonder voorwaarden of bijbedoelingen", zoals het noodhulp past.

Verder verklaarden ze dat België volledig het standpunt van de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties steunt over de noodzaak van een volledige samenwerking van de Birmaanse overheden en de internationale gemeenschap voor een snelle en doeltreffende hulpverstrekking. Zij hebben het initiatief van de Europese commissaris voor ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp begroet om zich naar Birma/Myanmar te gaan.