Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

Uitgangspunten structuurvisie Uithoorn

15 mei 2008 print
Het college van B en W heeft haar mening bepaald over de uitgangspunten voor de nog op te stellen Structuurvisie Uithoorn. Een aantal in het oog springende punten zijn: het realiseren van een mooi Dorpshart na omlegging van de N201; realiseren van een mooi Amstelfront; verbeteren van het bedrijventerrein en van het glastuinbouwgebied aan de Iepenlaan; versterken van de natuurontwikkeling en de mogelijkheden voor (water-)recreatie; behoud van de groene identiteit van de wijken; verbeteren van de woningbouw in de oudere wijken; versterken van de sportboulevard en het verbeteren van de (sociale) voorzieningen voor ouderen en jongeren.

Het is een groslijst van uitgangspunten, waarbij nog géén voorkeur is bepaald voor het ene uitgangspunt boven een ander. De groslijst wordt door het college ter instemming voorgelegd aan de gemeenteraad. Bespreking vindt plaats op 5 en 12 juni tijdens het Informatief Beraad en op 26 juni vindt stemming plaats.

Structuurvisie

De Structuurvisie beschrijft de toekomstige gewenste ontwikkelingen op onder meer het gebied van de ruimtelijke ordening, het verkeer en vervoer, wonen, natuur, economie, veiligheid en sociaal maatschappelijke onderwerpen. De visie wordt het komend jaar opgesteld in overleg met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Ook individuele inwoners en ondernemers evenals de bestuurders van buurgemeenten en de provincie krijgen de kans hun mening te geven.

Voor het opstellen van de visie heeft de gemeente opdracht gegeven aan het stedenbouwkundig bureau HzA Stedebouw en Landschap. In maart heeft het bureau een eerste ronde van interviews gehouden met vertegenwoordigers (sleutelpersonen) van organisaties in Uithoorn en De Kwakel en buurgemeenten. Ook zijn actuele beleidsnota's van de gemeente bestudeerd en is een overzicht gemaakt van sterke en zwakke kenmerken, kansen en bedreigingen van de Gemeente Uithoorn. Het resultaat is een lange lijst van uitgangspunten die moeten worden meegenomen in het vervolgproces.

Zowel wonen als werken

Ze hebben zowel betrekking op het wonen in Uithoorn, als op het werken en de recreatie. Zo wordt gesteld dat bijzondere aandacht moet worden besteed aan zowel ouderen als jongeren. Woonzorgzones en seniorenwoningen worden genoemd, maar ook speel- en hangplekken voor de jeugd en starterswoningen. Ook zijn versterking van de horeca, van de winkelcentra Zijdelwaard en het Legmeerplein en van de recreatieve functies en kwaliteiten van het Libellebos, de Amsteloever en het water in Uithoorn als uitgangspunten opgenomen. De verrommeling van het openbaar gebied en de natuurlijke kwaliteiten van het dorp en de omgeving worden ook genoemd. Tenslotte zou Uithoorn meer moeten doen met het feit dat het met twee forten deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam.

Scenario's

De volgende fase is het opstellen van mogelijke scenario's voor de toekomst van Uithoorn. Ook dat gebeurt in eerste instantie in overleg met sleutelpersonen. Na de zomer, op 2 en 3 september, krijgen alle inwoners de kans om daarover mee te praten. Op beide data worden 's avonds workshops gehouden. Iedereen die wil, is daar welkom.

Communicatie

Binnenkort zal de gemeente op haar website meer informatie verstrekken over de structuurvisie, dat gebeurt op een speciale subsite: www.uithoorn.nl/toekomst. Op woensdag 20 augustus verschijnt - als bijlage bij de Nieuwe Meerbode - een speciale krant voor bewoners.

^