Landelijk Aktie Komitee Scholieren


LAKS wil tweede correctie behouden

Het LAKS is huivering voor het voorstel van de VO-raad om een onderzoek te doen naar de tweede correctie, waarbij afschaffing of versimpeling een serieuze optie is. Er moet gezorgd worden voor betere tweede correcties, waartoe staatssecretaris Marja van Bijsterveldt de aanzet heeft gegeven. Het LAKS vindt de tweede correctie zeer kostbaar en elke stap richting afschaffing is er een te veel.
"In Nederland hebben we een uitstekend eindexamensysteem, waar de tweede correctie een belangrijk onderdeel van is", aldus LAKS-voorzitter Sywert van Lienden. "Een dubbele check geeft scholieren de garantie op een betrouwbaar cijfer. Het zou dom zijn om de betrouwbaarheid van het diploma op het spel te zetten door de tweede correctie af te schaffen!"

Ook een steekproefsgewijze controle van de examens zou van de uitzondering regel maken. Het plan van de staatssecretaris om een pilot te starten waar leraren gedwongen worden ook de tweede correctie zorgvuldig uit te voeren is wel zinnig, en heeft dan ook de volledige steun van het LAKS.