aeDex/IPD publiceren Nederlandse Maatschappelijk Vastgoedindex

15/05/2008 14:00

Aedex Databank Vastgoedtaxaties B.V.

Hilversum/Amsterdam 15 mei 2008

Vandaag tijdens de aeDex Marktpresentatie in Amsterdam hebben aeDex en IPD voor het eerst de Nederlandse Maatschappelijk Vastgoedindex gepresenteerd. Deze index is opgezet om de bedrijfseconomische resultaten die maatschappelijke ondernemingen zoals woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen en gemeenten met hun investeringen in maatschappelijk vastgoed behalen te registreren en te rapporteren.

De vandaag gepubliceerde Nederlandse Maatschappelijk Vastgoedindex omvat investeringen in vastgoed met een totale marktwaarde in verhuurde staat ter grootte van EUR 2,6 miljard euro (per ultimo 2007). Het maatschappelijk vastgoed in deze index is uitgesplitst naar de sectoren:


- Collectief woon/zorg vastgoed (verzorgings- en verpleeghuizen)


- Kinderdagverblijven


- (brede) Scholen


- Overig Maatschappelijk Vastgoed (zoals buurt- en wijkvoorzieningen)

In totaal gaat het om 651 gebouwen en complexen, verspreid over heel Nederland. Het vastgoed is in exploitatie bij woningcorporaties en wordt verhuurd aan zorginstellingen, welzijnsorganisaties, kinderdagverblijforganisaties, gemeenten en andere maatschappelijke dienstverleners.

Rendement

De deelnemers aan deze eerste versie van de Nederlandse Maatschappelijk Vastgoedindex behaalden over het jaar 2007 een totaal rendement van 8,0%. Daarvan is 2,0% toe te rekenen aan groei van de waarde die de investeringen in deze vormen van vastgoed over 2007 heeft doorgemaakt (indirecte rendement). Het directe rendement bedroeg in 2007 5,9%. Het directe rendement is sterker dan wat onder de huidige omstandigheden elders wordt waargenomen. De reden hiervoor is gelegen in de relatief geringe beheerintensiteit van deze vormen van vastgoed. Dit komt ook tot uitdrukking in de 'exploitatiekosten/bruto inkomsten ratio' die voor deze vorm van vastgoed met betrekking tot het jaar 2007 is gemeten: 22,7%. Dit betekent dat van iedere Euro huurinkomsten 22,7 cent wordt besteed aan het beheer, management en onderhoud van het vastgoed. Hiervan maken de financieringslasten (rente en aflossing van leningen) en de overhead overigens geen deel uit.

Segmenten

Maatschappelijk Vastgoed kent een grote mate van diversiteit. Hetzelfde geldt voor de rendementsprestatie van de verschillende vormen van Maatschappelijk Vastgoed, zoals uit onderstaand overzicht blijkt:

Totaal rendement/Standing Investments

2007 2006 2005

Collectief woon/zorg vastgoed 8,1 8,4 10,5

Kinderdagverblijven 8,1 7,8 8,1

(brede) Scholen 7,1 11,0 10,8

Overig Maatschappelijk Vastgoed 6,7 9,7 9,5

Alle Maatschappelijk Vastgoed 8,0 8,5 10,4

Verdere ontwikkeling

De resultaten die aan deze eerste versie van de Nederlandse Maatschappelijk Vastgoedindex ten grondslag liggen hebben uitsluitend betrekking op de investeringen in Maatschappelijk Vastgoed van de woningcorporaties die tevens deelnemer aan de aeDex/IPD Corporatie Vastgoedindex zijn. Woningcorporaties werken al sinds het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw in een marktcontext aan de realisatie van hun maatschappelijke doelstellingen op het gebied van de betaalbaarheid van het wonen, de leefbaarheid en kwaliteit van buurten en wijken. Omdat de overheid eventuele tekorten op de exploitatie van hun vastgoed en de bedrijfsvoering niet meer bijpast, bekostigen corporaties hun maatschappelijke doelstellingen geheel uit het rendement op hun vastgoedinvesteringen. Voor andere maatschappelijke ondernemingen, zoals zorg-, welzijns- en onderwijsinstellingen, maar ook de kinderdagverblijven dateert deze ontwikkeling van recenter datum of zal deze in de nabije toekomst zijn beslag krijgen. Voor deze maatschappelijke ondernemingen betekent dit dat zicht op de ontwikkeling van het rendement over hun vastgoedinvesteringen onontbeerlijk wordt voor het kunnen blijven realiseren van hun maatschappelijke doelstellingen. aeDex en IPD spelen hier op in door de Nederlandse Maatschappelijk Vastgoedindex nadrukkelijk open te stellen voor àlle maatschappelijke ondernemingen die (mede) door middel van het investeren in en exploiteren van vastgoed werken aan de realisatie van hun maatschappelijke doelen. Elk van de genoemde sectoren zal daarom gericht worden uitgenodigd om tot de Nederlandse Maatschappelijk Vastgoedindex toe te treden.