Familie UPO uitgebreid met twee nieuwe modellen

15/05/2008 14:09

Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen

Gezamenlijk persbericht

Den Haag/De Meern/Amstelveen, 15 mei 2008

Familie Uniform Pensioenoverzicht (UPO) uitgebreid met twee nieuwe modellen

VB, Verbond en OPF hebben hun leden en aangeslotenen twee nieuwe UPO's aangeboden:


- Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming (op moment stoppen met werken) en


- Uniform Pensioenoverzicht voor gewezen deelnemers (het overzicht dat mensen die niet meer deelnemen aan de pensioenregeling minimaal eens in de vijf jaar ontvangen).

Eind 2007 werd al het verplichte UPO (model 2008) voor actieve deelnemers gepresenteerd, geheel aangepast aan de Pensioenwet.

Uniforme modellen dragen bij aan de herkenbaarheid van het UPO en dat komt de begrijpelijkheid van de informatie ten goede. Bovendien vereenvoudigt het gebruik van de uniforme modellen de optelbaarheid van verschillende pensioenaanspraken. Eind 2005 boden de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB), het Verbond van Verzekeraars (Verbond) en de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen (OPF) aan de toenmalige Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, De Geus, het eerste Uniform Pensioenoverzicht (UPO) aan. Het UPO is de norm voor de verstrekking van pensioeninformatie aan deelnemers. Het UPO werd verankerd in de Pensioenwet. Hierdoor moet de jaarlijks te verstrekken informatie aan deelnemers sinds 1 januari 2008 worden verstrekt in de vorm van een UPO.

De twee nieuwe UPO-modellen die nu aan leden en aangeslotenen zijn aangeboden zijn als 'best practice' te beschouwen. Zij zijn niet wettelijk verplicht, maar pensioenuitvoerders kunnen hiermee wel invulling geven aan de informatieverplichtingen uit de Pensioenwet (artikel 39 en 40). Beide modellen volgen het stramien van het UPO voor actieve deelnemers. Verbond, OPF en VB bevelen hun leden en aangeslotenen aan om de beide UPO's te gebruiken. De twee modellen zijn afgestemd met diverse stakeholders en een klankbordgroep van aangesloten pensioenfondsen en verzekeraars. Ook de toezichthouder, Autoriteit Financiële Markten, is geconsulteerd.

Samen met de Unie van Beroepspensioenfondsen (UvB) is eind 2007 ook een UPO voor actieve deelnemers in beroepspensioenregelingen ontwikkeld. Het UPO einde deelneming en het UPO voor gewezen deelnemers voor beroepspensioenregelingen worden binnenkort opgeleverd.

Over Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB), de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen (OPF) en de Unie van Beroepspensioenfondsen (UvB)

De pensioenkoepels vertegenwoordigen circa 450 pensioenfondsen. De gezamenlijke leden hebben 5,7 miljoen deelnemers, 1,8 miljoen gepensioneerden en 7,3 miljoen gewezen deelnemers. Ze beheren een belegd vermogen van ruim 700 miljard euro (stand ultimo 2007).

Over het Verbond van Verzekeraars

Het Verbond van Verzekeraars vertegenwoordigt op de markt van de collectieve pensioenregelingen 1.390.000 actieve deelnemers, 1.813.000 gewezen deelnemers en 458.000 gepensioneerden.