Ingezonden persbericht


Internationaal Joods Muziekfestival en Concours daverend succes

Het afgelopen Pinksterweekend was het Muziekgebouw aan 't IJ de thuisbasis van het Internationaal Joods Muziekfestival. Dit jaar was voor het eerst een concours het hart van het festival.

Dit joodse muziek concours telde 42 uitvoeringen met alle denkbare genres en was overigens een wereldprimeur - het werd nooit eerder georganiseerd. Van de 24 groepen uit 15 landen werd door een vakjury tijdens de eerste twee festivaldagen via voorrondes en halve finales zes finalisten geselecteerd. Op zondag, de laatste concoursdag was de finale. De hoofdprijswinnaars waren She'Koyokh (Engeland), en de Publieksprijs en RASA Award ging naar Shira U'tfila (Servië). Nog vier andere ensembles ontvingen prijzen met een totale waarde van 7000 euro in prijzengeld plus een concerttournee en uitnodigingen om in het IJMF 2009 op te treden.

Naast het concours waren er workshops van Shura Lipovsky (Jiddisj zang), Sharon Alexander (Joodse gospel) en was er een masterclass van Grammy Award winnaars The Klezmatics. Ook was er een joodse cultuurmarkt en kunst van Ida Kleiterp. Tijdens het festivalslotconcert op maandagavond speelde de winnaars van het verplichte concoursonderdeel "Ale Brider", The Orion Ensemble, samen met de Klezmatics. Dit optreden was niet alleen een hoogtepunt van deze slotavond, maar stond verder symbool voor de stevige culturele brug die het Internationaal Joods Muziekfestival met het concours heeft bewerkstelligd.

Festivaldirecteur Ken Gould: "Het was niet alleen een grote eer om naar al deze topensembles uit de hele wereld te mogen luisteren, maar de diversiteit aan muziek en de onderlinge verbroedering van de verschillende vertegenwoordigers van deze muziekstromingen maakte dit festival tot een heel groot en belangrijk evenement."

Tijdens het concours zorgde de competitie voor enige spanning, maar vooral heerste er een sfeer van saamhorigheid - er werd zelfs een huwelijksaanzoek gedaan tijdens één van de voorstellingen!

Gould: "Het culturele en muzikale succes is zo groot dat hier zeker een vervolg op moet komen. We zijn al bezig met het formuleren van de plannen daarvoor. Hoe die er uit gaan zien laten we u snel weten."

///

Complete lijst prijzen en ontvangers op http://www.ijmf.org/NL/Concours.html>>

Beeldmateriaal direct beschikbaar via http://www.ijmf.org/NL/Pers.html >>

Contact:
Ken Gould, directeur IJMF
020 689 8267 of 06 4018 9977
kgould@ijmf.org