Nieuw-Vlaamse Alliantie


Stuitende lichtzinnigheid van Raad van Europa (15/05/08)

Tijdens een persconferentie maakte gisteren de delegatie van het Congres van de lokale overheden van de Raad van Europa hun eerste evaluatie bekend: de Vlaamse regering voert volgens de delegatie geen goed bestuur door de drie burgemeesters (van Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem) niet te benoemen. De rapporteurs van de Raad van Europa vinden ook dat het probleem al lang opgelost had moeten zijn en dat de democratische rechten van de burgers zijn aangetast.

De N-VA is verontwaardigd over de manier waarop deze drie rapporteurs te werk zijn gegaan. De lichtzinnigheid omtrent de totstandkoming van hun bevindingen is op zijn minst hallucinant. In hun oordeel werden ze blijkbaar niet gehinderd door enige kennis van de complexe staatsstructuur van ons land. Bovendien doen ze bewust of onbewust over de kern van de zaak geen uitspraak: het feit dat de drie burgemeesters op systematische wijze federale (taal-) wetgeving negeren én het wettelijk gezag (de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur) weigeren te erkennen.

De Franstalige lobbymachine heeft dus op het eerste gezicht deze slag gewonnen. Het is echter tekenend dat de Franstaligen onmiddellijk naar internationale instanties stappen om daarmee het imago van Vlaanderen te bekladden, in plaats van de normale procedures te doorlopen, nl. de Raad van State. Als teken van federale loyauteit kan dat tellen.

De N-VA houdt evenwel voet bij stuk: er kan van een benoeming van deze drie individuen geen sprake zijn. Ondanks het geroep van de Franstaligen, ondanks het oordeel van deze delegatie. Het grootste slachtoffer van deze missie lijkt de Raad van Europa zelf te worden. Met zulke lichtzinnige conclusies van georchestreerde missies ondermijnen ze hun eigen geloofwaardigheid.

Auteur:
Mark Demesmaeker, Vlaams parlementslid N-VA
Frieda Brepoels, Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be