Provincie Utrecht

Gezamenlijk persbericht van Provincie en gemeente Utrecht.

15-5-2008 -

Provincie en gemeente Utrecht investeren samen in Vrede van Utrecht 2013 en Europese Culturele Hoofdstad 2018

Provincie en gemeente Utrecht willen in 2013 de herdenking van 300 jaar Vrede van Utrecht feestelijk vieren. Het traject naar deze viering toe en de viering zelf worden ook benut om Utrecht kandidaat te stellen als Europese Culturele Hoofdstad en regio 2018. Dat jaar wil Utrecht, samen met Malta, gastheer zijn van cultureel Europa. Daarom investeren zowel de gemeente als de provincie Utrecht allebei fors in cultuur de komende jaren. Beide colleges hebben in hun Voorjaarsnota de nodige middelen uitgetrokken. De provincie zet 6,3 miljoen in tot 2011 voor de Vrede en reserveert 4,4 miljoen voor Culturele Hoofdstad. Gemeente Utrecht trekt in totaal 7,9 miljoen uit voor Vrede en Culturele Hoofdstad. De komende maanden buigen staten en raad van provincie en stad zich over de voorstellen.

Deze week hebben het college van Utrecht en de Gedeputeerde Staten van de provincie hun ambities opnieuw bevestigd in een Plan van Aanpak en middelen vrijgemaakt in hun Voorjaarsnota. De komende jaren wordt in de stad en de provincie Utrecht geïnvesteerd in de samenwerking met culturele instellingen, culturele infrastructuur en internationaal aansprekende programmering. Hierdoor worden de Utrechtse stad en regio aantrekkelijker voor de huidige inwoners, maar ook voor potentiële nieuwe inwoners en investeerders. Ook draagt de impuls aan het culturele leven bij aan de internationale reputatie van Utrecht en aan de werkgelegenheid in stad en regio. Er is een onderzoek gestart naar welke effecten precies te verwachten zijn.

Over de Vrede van Utrecht 2013
In 1713 was Utrecht even het centrum van Europa. De stad was anderhalf jaar lang gastheer, partner en podium voor een internationaal gezelschap dat onderhandelde over de Vrede van Utrecht. Met het tekenen van de vrede kwam een einde aan meer dan honderd jaar onafgebroken oorlog voeren. De Vrede van Utrecht zette de toon voor Europese samenwerking en internationale conflictbeheersing zoals die tegenwoordig gestalte krijgen in de Europese Unie en de Verenigde Naties.

Ontmoeting en dialoog tussen verschillende culturen hebben in 1713 een positieve bijdrage geleverd aan het tot stand komen van vrede in Europa. De internationale rol die Utrecht in 1713 speelde wordt doorgetrokken naar nu. Dat is de inspiratiebron voor het huidige programma van Vrede van Utrecht. Rode draad in het programma van Vrede van Utrecht is steeds de maatschappelijke rol van kunst en cultuur. Utrecht treedt opnieuw op als cultuurpodium, partner en gastheer voor Europa.

Het programma van Vrede van Utrecht 2013 richt zich zowel op internationaal aansprekende culturele evenementen, als op een impuls van cultuur in wijken en gemeenten in de regio Utrecht. Een voorbeeld hiervan is het al bestaande community art programma Kunst in mijn buurt. Doel is dat een breed publiek gaat meedoen en meebeleven. Partnerships worden aangegaan tussen verschillende partijen en een lobby op Europees niveau is ingezet. Feitelijk stimuleert Vrede van Utrecht coalities tussen stad en regio, centrum en wijk, kunst en bewoners en tussen cultuur en bedrijfsleven.

Culturele samenwerking met Malta
Op 1 juni 2007 heeft Utrecht een cultuur convenant met Malta getekend, waarmee een eerste stap gezet is om culturele uitwisseling in Europa gestalte te geven. In 2018 levert ook Malta, naast Nederland, een Culturele Hoofdstad van Europa. Een voorbeeld van deze samenwerking is de tentoonstelling `Met passie geschilderd' die vanaf zaterdag 26 april 2008 te zien is in het Catharijneconvent in Utrecht. Op deze tentoonstelling zijn ook twee schilderijen uit het Malthezer museum voor Fine Arts te zien.

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon 030 - 258 35 39