Vlaamse Overheid

onderwijs in het buitenland

Study in Flanders promoot Vlaams hoger onderwijs in het buitenland

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

donderdag 15 mei 2008
Persbericht Vandenbroucke en Bourgeois

Vlaanderen wil actiever en sterker het Vlaamse Hoger onderwijsaanbod bekendmaken en aanprijzen bij studenten en onderzoekers in het buitenland. Het secretariaat voor Universitaire Ontwikkelingssamenwerking van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR-UOS), Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke en Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois sloegen daarvoor de handen in elkaar. Het resultaat is Study in Flanders dat met flyers, een promostand voor deelname aan internationale onderwijsbeurzen, een webstek en een brochure het leven en studeren in Vlaanderen aanprijst en een overzicht geeft van alle geaccrediteerde anderstalige opleidingen aan Vlaamse hogeronderwijsinstellingen. Directie-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking (DGOS) financierde een aanzienlijk deel van het project.

Internationale studentenmobiliteit is één van de doelstellingen van de Bologna-akkoorden, die geleid hebben tot een verregaande stroomlijning van het hoger onderwijsaanbod in Europa. De inspanningen van de overheden en de instellingen werpen vruchten af, zo blijkt ondermeer uit het stijgende aantal Erasmusuitwisselingen. In Vlaanderen vertrokken in het academiejaar 2005-2006 2.845 Vlaamse studenten met Erasmus, terwijl in datzelfde academiejaar 32.621 diploma's uitgereikt werden. De verhouding (8,72%) ligt toch nog onder de 10% Erasmusstudenten die Europa beoogde bij de start van het programma, twintig jaar geleden.

5.986 buitenlandse studenten schreven zich in 2006-2007 in met een diplomacontract voor een basisopleiding in het hoger onderwijs in Vlaanderen. Op een totaal van 163.364 studenten met een eerste inschrijving in een basisopleiding betekent dat 3,66%. Van die buitenlandse studenten komt twee derden uit de EU (3.930 EU-studenten of 65,65%). Meer nog: net niet de helft van alle buitenlandse studenten is Nederlander (2.893 of 48,33%). Omgekeerd betekent dit dat 2056 studenten van buiten de EU komen. Dat is nauwelijks 1,26%.

Minister Vandenbroucke vindt een grotere studentenmobiliteit om verschillende redenen belangrijk: "Buitenlandse studenten brengen kennis, attitudes en contacten mee die ons hoger onderwijs verrijken. Vlaamse studenten die buitenlandse ervaringen opdoen staan sterker in hun schoenen in de globaliserende arbeidsmarkt en onderzoekswereld. Studentenmobiliteit is ook belangrijk voor de netwerking tussen instellingen en de uitstraling van ons hoger onderwijs."

Minister Bourgeois wil de kwaliteit van het Vlaamse hoger onderwijs ook uitspelen als een troef in het Vlaamse buitenlandse beleid, meer bepaald bij de bekendmaking en promotie van Vlaanderen in het buitenland. "Studenten en onderwijzend personeel zijn bovendien een erg belangrijke doelgroep. Het zijn hoogopgeleide mensen en belangrijke opinieleiders in hun thuisland. Een verblijf in Vlaanderen smeedt banden voor het leven. De indrukken die zij hier opdoen, zijn blijvend. Bovendien zijn heel wat van die studenten de toeristen, zakenlui, politici en journalisten van de toekomst," volgens minister Bourgeois tijdens de persconferentie.

Study in Flanders werd vandaag officieel voorgesteld aan de Vlaamse Hoger Onderwijswereld en aan het publiek. Begin volgende week vindt het seminarie Bologna 2020, Unlocking Europe's potential - Contributing to a better World plaats inGent . Daar wordt ondermeer gesproken over internationale studentenmobiliteit.


- - -

Informatie over Study in Flanders:

Bernadette Allaert, projectcoördinator tel. : 02 / 550 19 63
e-mail: bernadette.allaert@studyinflanders.be website: www.studyinflanders.be
_______________________

Een student kan voor meer dan één opleiding inschrijven. Hier wordt het effectieve aantal studenten gebruikt, niet het aantal inschrijvingen. Dat laatste aantal ligt 3.822 eenheden hoger.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Leen Muys, persmedewerker kabinet Vandenbroucke (Onderwijs) Tel: 02 552 68 50
GSM: 0479 42 44 23
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be