Veilig Amsterdam


Stadsdeel Oud-West: Rapportage Milieupolitie - eerste kwartaal 2008

milieupolitieopdefiets


* Toezicht & handhaving

* Stadsdeel Oud-West

15 mei 2008

Met ingang van 2008 rapporteert de Milieupolitie van Stadsdeel Oud-West ieder kwartaal de resultaten via www.oudwest.amsterdam.nl. Dat past binnen de wijze waarop het stadsdeel wil communiceren: transparant, pro-actief en zo volledig mogelijk. Vragen over deze rapportage het liefst per mail via info@oudwest.amsterdam.nl

Prioriteiten 2008
Voor 2008 heeft het Dagelijks Bestuur de volgende prioriteiten gesteld voor de milieupolitie:

1. Illegaal gebruik van de openbare ruimte (o.a. parkeerplaatsen)
2. Honden overlast (o.a. laten liggen van hondenpoep)
3. Rommel op straat en bij de containers

4. Uitstalling van winkels

5. Fietswrakken

Het gaat daarbij om zaken die hinder veroorzaken voor buurtbewoners en bezoekers en om zaken waar een groot deel van de mensen zich aan stoort, zo blijkt ook uit de twee jaarlijkse stadsdeelmonitor. Buiten de speerpunten handhaaft de Milieupolitie natuurlijk ook op meldingen naar aanleiding van overlast en wettelijke taken.

Meldingen via publieksservice
In het eerste kwartaal zijn er via de publieksservice van Oud-West 159 meldingen binnengekomen voor de milieupolitie. Dat zijn er 65 minder dan in het eerste kwartaal in 2007. Bewoners of ondernemers die een handhavingsverzoek hebben voor de milieupolitie kunnen dat 24 uur per dag doorgeven via info@oudwest.amsterdam.nl, via het meldingen formulier op www.oudwest.amsterdam.nl of telefonisch op 020 252 3511.

Resultaten prioriteitsgebieden


1. Illegaal gebruik van de Openbare Ruimte Een van de speerpunten is het controleren van objecten in de openbare ruimte. In totaal zijn er 32 objecten gecontroleerd in de openbare ruimte. Hiervan was 1 object die in een parkeervak stond niet vergund.


2. Honden overlast
Er zijn veel telefoontjes geweest van bewoners rond het Bilderdijkpark. De milieupolitie heeft hier extra aandacht aan besteed om deze overlast terug te dringen. In totaal zijn er 2 personen geverbaliseerd. In totaal zijn er drie locaties waar gecontroleerd wordt naar aanleiding van meldingen van overlast. In totaal zijn er zeven processen-verbaal uitgeschreven rond deze locaties.


3. Rommel / afval op straat en bij de containers In de maand maart heeft de Milieupolitie in het kader van Nederland Schoon een actie week gehouden. Op zaterdag 15 maart was er een opschoondag georganiseerd en op maandag 17 maart begon de handhavingsweek Zwerfvuil. Deze actie liep tot en met 22 maart 2008. Deze actie was gericht op het weg gooien van afval in de openbare ruimte en het verkeerd aanbieden van restafval. Er is gericht gehandhaafd op winkelend publiek, scholieren en hangjongeren. Handhaving vond zowel plaats in burger als in uniform.

In totaal heeft de milieupolitie de volgende resultaten behaald: In uniform Â

1 proces verbaal voor zwerfvuil 3 spoedeisende bestuursdwangen restafval (4 voor scholieren rond scholen en 3 voor winkelend publiek) Â

In burgerÂ

6 processen â verbaal voor zwerfvuil

De actie is bovendien via een item op AT5 onder de aandacht gebracht, zodat ook op die manier mensen er meer en meer van bewust worden dat men zich aan de regels moet houden en dat er anders een boete kan volgen.

Het handhaven op restafval buiten de actieweek leverde in het eerste kwartaal 203 spoedeisende bestuursdwangen op. Het gaat daarbij om vuilniszakken en ander vuil naast containers. Voor verkeerd aangeboden bedrijfsafval zijn minder procesverbalen geschreven dan daarvoor. Verkeerd aangeboden grof vuil blijft een probleem, maar is vaak moeilijk te achterhalen.

4. Uitstalling van winkels
In totaal zijn er 13 uitstallingen gecontroleerd. Hiervan hebben 5 bedrijven een vooraankondiging dwangsom gekregen. In de Kinkerstraat houden de winkeliers zich ondertussen vrijwel allemaal aan de regels. In de aankomende periode zal er meer aandacht gevraagd worden met betrekking tot de uitstallingen i.v.m. met de herprofilering van de Clercqstraat om de toegankelijkheid te waarborgen.

5. Fietswrakken
Bij de fietswrakken zijn goede resultaten behaald. Er zijn er in het eerste kwartaal 1.191 wrakken naar de AFAC afgevoerd. Dat zijn er 465 meer dan in het eerste kwartaal van 2007.

Tevens is op heterdaad een fietsendief betrapt die is aangehouden. Ook diverse bromfietsen hebben een fietswrakstikker gekregen, maar voor het verwijderen moet eerst een aanhanger besteld worden. Samen met de politie zal een actie gehouden worden om brommers zonder kenteken te verwijderen uit de openbare ruimte.

Cijfermatig overzicht eerste kwartaal 2008Â

1. Illegaal gebruik van de openbare ruimte resultaten Â
Vooraankondiging dwangsom objecten 28
Â
Opleggen dwangsom objecten 4
Â
Inningen dwangsom objecten 0
Â
Aantal objecten gecontroleerd 81
Â
Processen - verbalen Vergunningen (objecten) 11 Â

2. Honden overlast resultaten
Â
Processen - verbalen Honden overlast 7
Â
Het niet in bezit hebben van een opruimmiddel 0 Â
Het laten liggen van hondenpoep 0
Â
Loslopen van Honden 7
Â
Verboden plaatsen voor honden 0
Â
Geen zichtbare penning 0
Â
Aantal hondenbezitters aangesproken 8
Â

3. Rommel / afval op straat en bij de containers resultaten Â
Aantal huisvuilzakken geprikt 331
Â
Spoedeisende bestuursdwang huisvuil 206
Â
Bestuursrechtelijk grof afval 7
Â
Aantal grof afval gestickerd 53
Â
Processen - verbalen Bedrijfsafval 1
Â
Processen - verbalen Grof afval 4
Â
Processen - verbalen Zwerfafval 11
Â

4. Uitstallingen van winkels resultaten
Â
Vooraankondiging dwangsom uitstallingen 24
Â
Opleggen van een dwangsom uitstallingen 3
Â
Inningen van een dwangsom uitstallingen 0
Â
Aantal uitstallingen gecontroleerd 57
Â

5. Fietswrakken resultaten
Â
Aantal fietsen gestickerd 1478
Â
Aantal fietsen verwijderd 1191
Â
Aantal bromfietsen gestickerd 17
Â
Aantal bromfietsen verwijderd 5
Â
Aantal fietsen retour aan de eigenaar 9
Â
Overige onderwerpen resultaten
Â
Terrassen resultaten
Â
Vooraankondiging bestuursdwang terrassen 2
Â
Opleggen bestuursdwang terrassen 3
Â
Inning bestuursdwang terrassen 0
Â
Plakken en Kladden resultaten
Â
Controle graffiti (aantal geconstateerd en doorgegeven om schoon te maken) 2
Â
Aantal meldingen via de publieksservice resultaten Â
Aantal meldingen via de publieksservice 159