Harde aanpak malafide uitzendbureaus

15/05/2008 14:54

ABU

De ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) wil de malafide uitzendbureaus het werken onmogelijk maken. Minister Donner neemt daarover op donderdag 15 mei 2008 een voorstel van de ABU in ontvangst. De ABU stelt een verplichte registratie van iedere uitzendorganisatie voor. Op deze registratie volgt een vrijwillige NEN 4400-certificering. Dit certificaat houdt in dat de uitzendonderneming belastingen en premies afdraagt en werkt met legale werknemers. Indien blijkt dat bureaus hier niet aan kunnen voldoen, worden de gegevens doorgegeven aan de overheidshandhavers. De pakkans en hoogte van de boete voor niet-geregistreerde uitzendbureaus moet het opstarten van een malafide uitzendbureau zeer onaantrekkelijk maken.

Het aantal malafide uitzendondernemingen is de laatste jaren sterk toegenomen tot 6.000. Dit brengt het imago van de branche ernstige schade toe en zorgt voor oneerlijke concurrentie voor ondernemingen die hun zaakjes wel netjes op orde hebben. Bovendien loopt de overheid jaarlijks ruim 360 miljoen euro aan sociale premies en belastingen mis. Maar misschien nog wel het meest schrijnend is het feit dat malafide tewerkstelling vaak samenhangt met het uitbuiten van uitzendkrachten.

Voorstel

De verplichte registratie zorgt ervoor dat elke uitzendonderneming in Nederland zichtbaar wordt. Met de aanvullende NEN 4400-certificering kan heel eenvoudig het kaf van het koren gescheiden worden. Mocht een uitzendbureau wel geregistreerd staan, maar geen certificaat (willen) behalen, dan volgt een controle door overheidshandhavers als Arbeidsinspectie en Belastingdienst. De branche streeft ernaar om malafide uitzendondernemingen het werken onmogelijk te maken, maar heeft daarbij de hulp nodig van de overheid. Drs. A. (Aart) van der Gaag, directeur van de ABU: "De focus van de overheidshandhavers moet komen te liggen op de niet-geregistreerde bureaus en bureaus die geen certificaat behalen. De pakkans en de hoogte van de boete moet zodanig zijn dat het opstarten van een malafide uitzendbureau zeer onaantrekkelijk wordt gemaakt. Daarnaast moeten opdrachtgevers worden beloond wanneer ze werken met bonafide gecertificeerde uitzenders. De branche vraagt de overheid om deze opdrachtgevers te vrijwaren van eventuele naheffingen van de Belastingdienst."

De ABU stelt het volgende voor:


- Een verplichte registratie van alle uitzendbureaus wettelijk verankerd in de Waadi (Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs).


- Malafide uitzendbureaus het werken onmogelijk maken; alleen geregistreerde mogen een loonbelastingnummer en g-rekening openen.


- Inleners die werken met niet-geregistreerde uitzendbureaus moeten zelf de Eerstedagsmelding doen voor ingeleende uitzendkrachten.


- Handhaving en directe opvolging door overheidshandhavers bij gesignaleerde misstanden.


- Inleners die werken met gecertificeerde uitzendbureaus zijn gevrijwaard voor naheffing van belasting en premies.


- Inleners die gebruikmaken van niet-gecertificeerde uitzendbureaus zijn aansprakelijk voor betaling van wettelijk minimumloon aan uitzendkrachten.





http://www.abu.nl


Noot voor de redactie:

Voor de redactie,