Jaarcijfers 2007: met slagkrachtvergroting BOM sneller resultaat

15/05/2008 15:28

Brabantse Ontwikkelings Maatschappij NV (BOM)

'Slagkracht!' luidt de titel van het Jaarbericht 2007 van de N.V. Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Deze titel doelt op de extra middelen die de Provincie Noord-Brabant en het ministerie van Economische Zaken tot 2010 beschikbaar stellen, waarmee de BOM in staat is meer en snellere resultaten te boeken. Vandaag stelden de aandeelhouders van de BOM, het ministerie van Economische Zaken en de Provincie Noord-Brabant, de jaarcijfers over 2007 vast.

Vertrekkend BOM-directeur John Jorritsma stelt in het voorwoord van het Jaarbericht 2007: "Dankzij de extra kapitaalinjecties in de BOM hebben we samen met andere partijen een uitstekende voedingsbodem voor economische groei gecreëerd. Brabant maakt daar tot op de dag van vandaag perfect gebruik van. Onze provincie is en blijft de tweede motor van de Nederlandse economie. We realiseren 15% van het BNP, 25% van de industriële werkgelegenheid en voorzien in 25% van de nationale R?-uitgaven. De vijf Brabantse steden beschikken samen over de voorzieningen van een wereldstad en dat blijven we uitbuiten."

Doelstellingen 2007 - 2010

De extra middelen die de aandeelhouders tot 2010 beschikbaar stellen bestaan uit tien miljoen euro voor participaties in starters en snelgroeiende bedrijven, een bedrag dat mogelijk later wordt verdubbeld, tien miljoen euro en drie extra fte's voor de herstructurering van bedrijventerreinen, één miljoen euro voor internationale promotie en acquisitie en vier extra fte's voor ontwikkeling en innovatie. Met deze extra middelen stelt de BOM zichzelf de volgende doelstellingen in het Meerjarenbeleidsplan 2007 - 2010:


- een toename van 50% van het aantal nieuwe bedrijfsvestigingen in Brabant;


- een toename van het bereik van de relevante doelgroepen voor ontwikkeling en innovatie van 20% naar 50 tot 60%;


- vier maal zoveel start-ups en een hogere slagingskans voor twaalf innovatieve doorgroeiers als andere financiers nog niet beschikbaar zijn;


- een aanmerkelijke versnelling in de herstructurering van bedrijventerreinen in Brabant.

Resultaten 2007

Het totale (geconsolideerde) jaarresultaat van de BOM kwam uit op EUR 884.350,-. Dit resultaat is grotendeels toe te schrijven aan opbrengsten uit participatieactiviteiten. De overige taken van de BOM zijn gesubsidieerd. De BOM participeerde in 2007 in veertien bedrijven, waarvan zes starters, drie groeiende mkb'ers en vijf vervolginvesteringen. De BOM verkocht haar aandelen in vier bedrijven. Eén bedrijf waarin de BOM participeert ging failliet. Het geïnvesteerde en gecommitteerde vermogen bedroeg EUR 20,5 miljoen euro.

Op het gebied van buitenlandse investeringen realiseerde de BOM in 2007 21 projecten, die goed waren voor 529 arbeidsplaatsen en EUR 50,96 miljoen aan investeringen. Brabant trok 13% van het totaal aantal vestigingen in Nederland aan, 8% van het geïnvesteerd kapitaal en 15% van het totaal aantal arbeidsplaatsen. Om de meerwaarde van Brabant internationaal beter onder de aandacht te krijgen, gaat de BOM de komende jaren nadrukkelijk werven met het merk BrabantStad. De aanwezigheid van universiteiten, R?-faciliteiten en kenniswerkers staat centraal in het marketingconcept.

De nota Pieken in de Delta (PiD) zorgt voor een duidelijke focus op sectoren als het gaat om ontwikkeling en innovatie. Dit leidde in 2007 tot goede resultaten op het gebied van maintenance, bio-energie, life sciences en high tech systems. In 2007 ontwikkelde de BOM 27 projectvoorstellen in het kader van de genoemde Piekenthema's. Food en logistiek bleven achter, deze sectoren maken naar verwachting in 2008 een inhaalslag.

Op gebied van de herstructurering van bedrijventerreinen had de BOM vorig jaar 22 projecten in portefeuille. De BOM besteedde ook in 2007 veel aandacht aan kennisdeling en organiseerde een groot aantal presentaties, een congres en een masterclass.

Vanaf 16 mei a.s. zijn het Jaarbericht 2007 en het volledige jaarverslag van de BOM te vinden op www.bom.nl.

Vertrek Jorritsma

Per 16 mei 2008 legt BOM-directeur John Jorritsma zijn functie neer. Hij wordt op die datum Commissaris van de Koningin in de provincie Friesland. Paul ter Heegde, directeur Participatie & Beheer, neemt zijn functie tijdelijk waar totdat een nieuwe directeur is benoemd.





http://www.bom.nl