Partij van de Arbeid

Topinkomens op Europese agenda

15-05-2008 02:57

Op de Ecofin, de vergadering van de Europese Ministers van Financiën in Europa, is op initiatief van minister Bos gesproken over het aanpakken van excessieve topinkomens. Bos: Alle lidstaten volgen de discussie over topinkomens met grote belangstelling, het onderwerp is nu stevig op de Brusselse agenda gezet!

Nederland loopt met de fiscale maatregelen vooruit op andere landen in Europa. Vooral de belasting op excessief grote beloningen is voor veel landen nieuw. Bos is de eerste in Europa die maatregelen neemt, maar ook andere landen kennen hetzelfde verschijnsel. Er is een heel brede zorg in de EU dat excessieve betalingen aan de top de loonmatiging in problemen kan brengen, zei Bos. De toplui moeten zelf ook het goede voorbeeld geven. Het is ook economisch onzinnig om een hoge bonus te geven die geen verband houdt met prestaties of zelfs bij falen.

In de discussie is uitgebreid stilgestaan bij de aanpak die landen kiezen om topbeloningen aan te pakken. Verscheidene landen zetten hun nationale aanpak uiteen en gaven een toelichting hoe zij omgaan met topbeloningen. De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker zei namens de vijftien landen die de euro gebruiken: 'De excessieve bonussen die sommige topmanagers zichzelf toekennen zijn een maatschappelijke plaag en moeten worden bestreden met fiscale maatregelen.'

In Nederland stemde de ministerraad onlangs in met vijf maatregelen van minister Bos van Financiën om excessieve topinkomens in het bedrijfsleven aan te pakken. PvdA-kamerlid Paul Tang reageerde: Het is uniek dat deze maatregelen er komen. Ze zijn ook hard nodig en zeer welkom, om zelfverrijking te voorkomen en de sociale cohesie te bewaken.

Lees meer over de aanpak van excessieve topinkomens >