spectrum stoornissen Zorgboerderijen goed voor kinderen met Autisme Spectrum Stoornissen 15 mei 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Zorgboerderijen* zijn een goede plek voor kinderen en jongeren met Autisme Spectrum Stoornissen (ASS). Daarin speelt de aanwezigheid en persoonlijke aandacht van de boer(in) voor de kinderen een belangrijke rol. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR op zorgboerderijen. Het onderzoek is gefinancierd vanuit Kennisbasis thema âDuurzame Landbouwâ.

Op een zorgboerderij vormt de boer(in) een belangrijke schakel tussen ouders en behandelaars of instellingen. Het leven op de boerderij geeft structuur en duidelijkheid, terwijl de omgeving rust en ruimte biedt. Een aandachtspunt is bijscholing van de zorgboer(in) over de specifieke problematiek van kinderen met ASS.

Dieren zijn hulpmiddel
Onderzoeker Reina Ferwerda: âKinderen kunnen op de boerderij hun energie kwijt door vrijuit te spelen. En wanneer het een kind teveel wordt, zijn er voldoende plekken waar hij zich terug kan trekken. De zorgboer(in) zet bewust (landbouw)huisdieren in als hulpmiddel in de omgang met het kind met ASS. Uit de interviews, die ik heb gehouden met zorgboeren, blijkt dat dieren kinderen helpen om hun verhaal te vertellen, ze bieden troost en steun, helpen ze bij het maken van contact, bewerkstelligen gedragsveranderingen en helpen ze angsten te overwinnenâ.

Bijscholing over problematiek
Kwaliteit is een belangrijk aspect. Bij de zorgboer(in) is niet altijd voldoende kennis aanwezig over de specifieke problematiek van kinderen met ASS. Bijscholing van de zorgboer(in) op dit vlak is daarom belangrijk, volgens de zorgboeren. Andere knelpunten die de zorgboeren ervaren zijn wachtlijsten en weekendopvang, maar ook zaken zoals dierziekten, concurrentie, onvervangbaarheid van de zorgboer(in), onvoldoende keuzevrijheid van de cliënt, lage vergoedingen en onvoldoende inbedding van de zorg in de zorgketen.

Zorgboerderijen*
Zorgboerderijen zijn boerderijen met of zonder bedrijfsmatige agrarische tak waar zorg wordt geboden aan mensen met een zorgvraag. Dat kunnen mensen zijn met een verstandelijke beperking, psychiatrische of verslavingsproblematiek, (dementerende) ouderen, kinderen en jongeren uit de jeugdzorg of die met justitie in aanraking zijn gekomen. De laatste jaren stijgt het aantal zorgboerderijen in Nederland snel (75 in 1998; 878 in 2007). Ongeveer een derde deel van deze zorgboerderijen staat open voor kinderen en jongeren met een stoornis in het autistisch spectrum.

Contact
Reina Ferwerda
Tel. 0320 - 293 423
reina.ferwerda@wur.nl