VVD


15-5-2008

Rutte: 4000 kilometer extra asfalt nodig

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte heeft vanmorgen tijdens het Nationaal File Forum gepleit voor een grote uitbreiding van het hoofdwegennet in Nederland.

Rutte wil zo snel mogelijk 4000 kilometer extra asfalt aanleggen.

Rutte: "Voor veel mensen is de dagelijkse ellende in de files nu al een grote ergernis. Als we niets doen, zal ons land over pakweg 10 jaar volledig onbereikbaar zijn, met alle schadelijke gevolgen van dien voor de economie, het milieu en de bewegingsvrijheid van mensen. Het huidige kabinet voelt deze crisis niet aan, neemt geen maatregelen en heeft niet de politieke wil om het verkeersinfarct aan te pakken."

De capaciteit van onze hoofdwegen had een aantal jaren geleden al 4.000 kilometer meer moeten zijn - zo blijkt uit onderzoek van de TU Delft en TNO. Rutte: "Met een spitsstrookje hier en een invoegstrookje daar komen we er niet. Er is meer asfalt nodig." Maar ook op het spoor speelt een gebrek aan capaciteit. Daarom staat de VVD voor een én-én-én-beleid: "én extra investeren in uitbreiding van de capaciteit op de wegen; én investeren in het openbaar vervoer, met name het spoor; én flankerend beleid, zoals tele- en thuiswerken en beter gebruik maken van informatietechnologie", aldus de VVD-leider.

Bovendien moeten we radicaal af van de regeltjes en procedures die de bouw van meer infrastructuur in de weg staan. Rutte: "Wij willen af van de 1.800 vergunningen voor de Betuwelijn, de hutkoffer vol met 6.000 pagina's Milieu Effect Rapportage inzake de Tweede Maasvlakte, en de terreur van een club als Milieudefensie die tegen de wensen van politiek en omwonenden de A4 bij Leiderdorp kan tegenhouden."

Maar de VVD wil vooral dat de overheid ophoudt mensen uit hun auto te persen. "Mensen die de auto niet uit kunnen omdat ze die nodig hebben voor hun werk - of om van en naar hun werk te komen. Of mensen die de auto nodig hebben omdat ze moeilijk ter been zijn, boodschappen moeten doen, hun kinderen naar sportwedstrijden rijden, hun ouders bezoeken of op vakantie gaan. De VVD zal blijven vechten tegen alle belastingverhogingen die over het hoofd van de automobilist worden uitgestort onder het valse voorwendsel van het milieu."

Tenslotte kondigde Rutte aan dat de Partij voor de Filerijder binnen de VVD een speciale file-expertisecel zal gaan vormen, onder de toepasselijke naam "A-orta". Rutte: "Wij willen schouder-aan-schouder met Luc van Bussel en zijn Partij voor de Filerijder vechten om Nederland weer in beweging te krijgen - letterlijk en figuurlijk. Wij verwijten het kabinet niet dat de files morgen niet zijn opgelost. Wij verwijten het kabinet wel een totaal gebrek aan prioriteit."