Ministerie van Defensie

15-05-2008 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

5 tot en met 12 mei

Minster Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft afgelopen week een bezoek gebracht aan Afghanistan. Hij deed dat in gezelschap van zijn Slowaakse ambtgenoot Jan Kubis en de Slowaakse minister van Defensie, Jaroslav Baska. Slowakije is een nieuwe partner van Nederland in Uruzgan en besloot onlangs in totaal 250 tot 280 militairen naar het zuiden van Afghanistan te sturen.

In de hoofdstad Kabul sprak Verhagen met de Afghaanse president Karzai en met zijn ambtgenoot Spanta. Hij verwelkomde de nationale ontwikkelingsstrategie die de Afghaanse autoriteiten onlangs hebben opgesteld.

In Kamp Holland werd de minister door Nederlandse commandant en civiele staf gebrieft over de situatie in de provincie. Daarnaast nam hij deel aan een patrouille naar Tarin Kowt, waar hij onder andere een kleine waterkrachtcentrale bekeek. Deze is door de Afghaanse bevolking zelf gebouwd met financiële steun van het Nederlandse Provinciale Reconstructieteam en voorziet de huizen in de omgeving van elektriciteit. Ook had hij een ontmoeting met de gouverneur van Uruzgan, Assadullah Hamdam. Zij spraken onder andere over de capaciteitsopbouw van de Afghaanse politie en het Afghaanse leger, en de Nederlandse steun daarbij. Op Kandahar Air Field werd naast de Nederlandse Air Task Force(ATF) een bezoek gebracht aan Slowaakse militairen die daar gestationeerd zijn.

Vijftig agenten van de Afghaanse Nationale Politie (ANP) rondden afgelopen week met succes een korte vervolgcursus op Kamp Holland af. Plaatsvervangend gouverneur van Uruzgan, Haji Khoday Rahim Khan, was één van de mensen die de diplomaâs uitreikten. Voor het eerst werden er tijdens de cursus ook lessen gegeven door een Afghaanse instructeur. Hij schoolde de agenten onder meer in de Afghaanse wetgeving op het gebied van gevangenenbehandeling en mensenrechten. De agenten volgden al eerder een basistraining van acht weken. Agenten van de ANP vonden in de buurt van Tarin Kowt een Improvised Explosive Device (IED).

De steun voor de Nederlandse militairen in Afghanistan onder de Nederlandse bevolking is in mei gestegen. Uit de maandelijkse peiling van Defensie blijkt 38% van de Nederlanders voorstander van de missie te zijn. In april was dat nog maar 25%. Ook het aantal mensen dat zich betrokken voelt bij de missie groeit. Bovendien geeft 66% van de bevolking aan trots te zijn op de Nederlandse militairen. Dit cijfer was nog niet eerder zo hoog.

In de buurt van de Chora is de afgelopen week een eenheid van de TFU beschoten met klein kaliber wapens. Het vuur werd beantwoord. F-16 jachtvliegtuigen van de ATF hebben ondersteuning verleend aan ISAF-troepen, waarbij een bom werd afgeworpen op een bunker. Deze is deels vernield. Er werd geen nevenschade aangericht. Bij beide wapeninzetten zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen.

Om deze publicatie te raadplegen heeft u het programma Acrobat Reader nodig, dat u gratis kunt downloaden