Gemeente Leidschendam-Voorburg


Helft wagenpark Leidschendam-Voorburg op aardgas

Onder het toeziend oog van algemeen directeur Gorrit-Jan Blonk van autodealer Wittebrug zette milieuwethouder Eppe Beimers van Leidschendam-Voorburg woensdagmorgen 14 mei een zwierige handtekening op de motorkap van een Volkswagen Fox.
Wethouder Beimers tekent voor 35 aardgaswagens
Beide heren bezegelden met hun handtekening de overeenkomst die voorziet in de levering van 35 milieuvriendelijke aardgasvoertuigen aan de gemeente in de komende vier jaar. Leidschendam-Voorburg schakelt voor haar bedrijfswagens namelijk massaal over op aardgas. Dit jaar worden al 25 wagens afgeleverd: vier personenautos Volkswagen Fox of Polo en 21 bestelwagens Volkswagen Caddy of T5. Zij vervangen bedrijfswagens die inmiddels zijn afgeschreven; in een aantal gevallen had vervanging al eerder moeten plaatsvinden maar is deze uitgesteld met het oog op de voorbereidingen voor het overschakelen op aardgas. Op de nieuwe voertuigen word aangegeven dat aardgas hun schone brandstof is.

Milieuvriendelijk
De gemeente beheert ongeveer zeventig bedrijfsvoertuigen. Met de levering van de aardgasautos is de helft van het gemeentelijk wagenpark milieuvriendelijk. Hiermee wil zij bijdragen aan een betere lokale luchtkwaliteit. Aardgas is momenteel de schoonste brandstof voor voertuigen; hiermee wordt de grootste reductie bereikt van de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen.
De gemeente wil met het schoner maken van het wagenpark een voorbeeldfunctie vervullen. Wethouder Beimers hoopt dat veel organisaties dit voorbeeld zullen volgen. Met de huidige technische mogelijkheden en de aanwezigheid van een aardgasvulpunt in de buurt zou het voor veel organisaties en bedrijven eenvoudig en aantrekkelijk moeten zijn om over te stappen. Met name voor de lokale luchtkwaliteit pakt het gebruik van aardgaswagen positief uit, vooral als velen daartoe besluiten. Samen kunnen we op dit gebied flinke winst behalen, aldus de milieuwethouder.