Provincie Noord-Holland

Provincie subsidieert 15 nieuwe ISV-projecten

15-5-2008

Gedeputeerde Staten hebben besloten tot een voorlopige reservering van subsidie voor 15 stedelijke vernieuwingsprojecten in Noord-Holland. Hiermee wil de provincie de stedelijke vernieuwing een extra impuls geven.

De provincie heeft uit eigen middelen 8,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor stedelijke vernieuwingsprojecten in 2008, het zogenaamde provinciaal investeringsbudget stedelijke vernieuwing (P-ISV). Wegens het grote belang dat de provincie hecht aan stedelijke vernieuwing is dit extra bedrag beschikbaar gesteld, aldus verantwoordelijk gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Met dit extra bedrag wordt ook een onderdeel van het collegeprogramma uitgevoerd. Hooijmaijers reageert ook op de mogelijkheid dat het toekomstige rijksbudget voor stedelijke vernieuwing na 2009 gehalveerd zal worden. Continuïteit van het ISV-budget is noodzakelijk voor het oplossen van de stedelijke opgaven. De provincie neemt hierin haar verantwoordelijkheid en wij verwachten dat het Rijk dat ook doet."

De subsidieaanvragen werden zowel inhoudelijk als op financiële haalbaarheid getoetst. Inhoudelijke doelstellingen en criteria zijn: wonen, versterking van de sociaal-culturele infrastructuur, versterking van de stedelijke economie, het oplossen van ernstige maatschappelijke problemen, verbetering van de omgevingskwaliteit, zorgvuldig ruimtegebruik en het creëren van fysieke voorwaarden voor een aantrekkelijke sociale en veilige omgeving.

Voor de volgende projecten is een voorlopige reservering gemaakt voor subsidie:

1. Zandvoort, Louis Davids Carré

2. Bussum, Herontwikkeling locatie 'De Veldweg'
3. Castricum, Hof van Cultuur

4. Oostzaan, Verplaatsing Meijn

5. Niedorp, Wijksteunpunt plan Trambaan Winkel
6. Beverwijk, Meerplein - St. Agathaplein

7. Wieringermeer, Wijk- en gezondheidscentrum Middenmeer
8. Schagen, Herstructurering Magnusbuurt

9. Waterland, Brede school Ilpendam

10. Anna Paulowna, Brede school 'Elshof-Zuid'
11. Hilversum, Herbestemming Clemenskerk

12. Velsen, Herstructurering 'Oude Pontweg'
13. Opmeer, Herontwikkeling terrein Loos, Breestraat
14. Amstelveen, Uilenstede Oost

15. Edam-Volendam, Gouwwijk

Deze 8,5 miljoen euro voor stedelijke vernieuwingsprojecten is te zien als een vervolg op UNA-ISV, het investeringsbudget verkregen door verkoop van de UNA elektriciteitscentrale. De Noord-Hollandse gemeenten konden voor 1 december 2007 een aanvraag voor P-ISV indienen. In totaal hebben 22 gemeenten een aanvraag ingediend van bijna 18 miljoen. Daarvan kunnen 15 aanvragen gehonoreerd worden. Het besluit van GS is een zogenoemde voorlopige toekenning. Het definitieve besluit over P-ISV wordt medio juni genomen door Provinciale Staten. Pas dan is er sprake van een definitieve reservering van de subsidietoekenning.

Stedelijke vernieuwing
Stedelijke vernieuwing is meer dan investeren in de grote steden met probleemwijken. Steden en ook dorpen zijn voortdurend in verandering. Voorzieningen verouderen, hele wijken voldoen niet meer aan de (woon)wensen, bedrijven moeten verplaatst worden, bedrijventerreinen behoeven uitbreiding et cetera. Deze veranderingen worden steeds duurder. Stedelijke vernieuwing pakt problemen integraal aan. Dat wil zeggen met aandacht voor fysiek-ruimtelijke, economische maar ook voor sociale aspecten.

De verantwoordelijkheid voor ISV ligt bij de gemeenten, zij voeren de projecten uit. De provincie is een partner die stedelijk vernieuwingsprojecten stimuleert en ondersteunt. Afgelopen collegeperiode heeft de provincie 35 miljoen uit de UNA gelden geïnvesteerd in ISV en in deze collegeperiode wordt dat dus voortgezet via P-ISV.

Nieuwsredactie