Gemeente Arnhem

Milieuhandhaving (13-05-2008)
Provincie waardeert Arnhemse milieuhandhaving

De provincie Gelderland is tevreden over de milieuhandhaving van de gemeente Arnhem. De provincie heeft onderzoek gedaan naar de manier, waarop Arnhem toezicht houdt op het naleven van de milieuregels door bedrijven en optreedt bij overtredingen. De dossiers over 15 bedrijven zijn doorgelicht. De provincie stelt vast, dat de gemeente duidelijk en consequent is opgetreden en dat de milieuovertredingen zijn opgeheven. De provinciale gedeputeerde voor toezicht op milieuhandhaving, Hans Esmeijer, complimenteert de gemeente met het professionele niveau van de handhaving.

De provincie is toezichthouder op de kwaliteit van de uitvoering van het gemeentelijke milieubeleid. Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten hebben met elkaar afgesproken dat de kwaliteit van de milieuhandhaving omhoog moet. De provincie Gelderland constateert dat de gemeente Arnhem van de handhaving niet alleen een papieren tijger maar een echte tijger heeft gemaakt.

De provincie is ook erg tevreden over de 24 uurs-bereikbaarheid van de gemeentelijke milieuspecialisten. Bij milieucalamiteiten in de gemeente Arnhem is altijd een specialist paraat. Arnhem biedt deze service ook tegen vergoeding van de kostprijs aan de buurgemeenten Westervoort, Lingewaard, Renkum, Overbetuwe en Doesburg aan. De gemeente Arnhem besteedt dit jaar bijna 6.000 werkuren aan milieuhandhaving.

Minder tevreden is de provincie over het overleg van de gemeente Arnhem met andere milieu-instanties als Rijkswaterstaat, provincie en waterschappen. Dat overleg moet beter worden gestructureerd en vaker plaatsvinden.
Bij het onderzoek naar de 15 bedrijvendossiers heeft de provincie gekeken of de gemeente alert heeft gereageerd op mogelijke milieuovertredingen en aan de ondernemers bij geconstateerde overtredingen duidelijk heeft gemaakt, wanneer en hoe die verholpen moesten zijn. Ook de controleacties, eventueel opgelegde boetes en de registratie van alle activiteiten zijn onderzocht. Het ging om bedrijven in de sectoren autos, tankstations, op- en overslag van brandstoffen, kwekerijen, chemie, metaal enz., óók om eigen gemeentelijke instellingen.

De provincie concludeert dat de gemeente haar handhavingsdossiers dik op orde heeft en consequent is in haar handhaving.