Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 15 mei 2008

Vier UvA-hoogleraren gekozen tot lid KNAW

Gepubliceerd op 15 mei 2008

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft vier hoogleraren van de Universiteit van Amsterdam gekozen tot nieuw lid: Arnoud Boot, Joep Leerssen, Harry Büller en Rens Waters. In totaal treden er dit jaar vijfentwintig nieuwe leden toe tot de KNAW. De Akademie heeft nu tweehonderdtwintig gewone leden, allen vooraanstaande wetenschapsbeoefenaren. Alle terreinen van het wetenschappelijk onderzoek zijn vertegenwoordigd onder de leden. De leden komen maandelijks bijeen voor discussie over wetenschappelijke onderwerpen en zijn actief in besturen en commissies van de Akademie.

Als een Akademielid de leeftijd van vijfenzestig jaar bereikt, komt zijn of haar plaats vrij voor een nieuw lid. De Akademieleden kiezen jaarlijks nieuwe leden aan de hand van aanbevelingen uit de wetenschappelijke gemeenschap. De verkiezing gebeurt op grond van hun wetenschappelijke prestaties.

Over de nieuwe leden


* Prof. dr. Arnoud Boot (1960) is hoogleraar Ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UvA en directeur van het Amsterdam Center for Law & Economics (ACLE). Daarnaast is hij onder andere lid van de Sociaal-Economische Raad (SER) en lid van de Bankraad (DNB). Zijn onderzoeksinteresses gaan uit naar corporate finance en financiële instellingen.


* Prof. dr. Joep Leerssen (1955) is hoogleraar Europese studies, in het bijzonder Moderne Europese letteren aan de Faculteit der Geesteswetenschappen. Van 1995 tot 2006 was hij tevens directeur van het Huizinga Instituut, de Onderzoeksschool voor cultuurgeschiedenis. In 2003 was hij Erasmus Lecturer aan Harvard University. In zijn onderzoek richt Leerssen zich op de relaties tussen de culturele (literaire) praktijk en politicologische (nationale) ideologieën.


* Prof. dr. Harry Büller (1952) is hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder de vasculaire geneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde van de UvA (AMC-UvA). Hij is tevens hoofd van de afdeling Vasculaire geneeskunde in het AMC. Onlangs werd Büller door de KNAW benoemd tot Akademiehoogleraar vanwege zijn onderzoek op het gebied van trombose.


* Prof. dr. Rens Waters (1959) is hoogleraar Sterrenkunde aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA. Hij is tevens hoogleraar Sterrenkunde aan de Katholieke Universiteit Leuven. Eerder werkte hij onder andere als onderzoeker bij het Laboratorium voor Ruimteonderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Waters houdt zich in zijn onderzoek bezig met lichtverstrooiing door kleine deeltjes, de mineralogie van proto-planetaire schijven, en de geboorte van sterren en planeten.

Over de KNAW

De KNAW adviseert de regering over ontwikkelingen in de wetenschap, bevordert de nationale en internationale samenwerking op wetenschappelijk gebied, is actief bij de kwaliteitsbeoordeling van wetenschappelijk onderzoek en is verantwoordelijk voor zeventien instituten voor wetenschappelijk onderzoek en voor dienstverlening aan de wetenschap, met in totaal ruim twaalfhonderd medewerkers.

Verwijzingen

Website KNAW
Overzicht alle leden KNAW
Bron: UvA Persvoorlichting