Gemeente Venlo


Extra aandacht voor mantelzorg in Venlo

15-5-2008

Mantelzorg is een van de vijf speerpunten in het beleidsplan Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), en een wezenlijk onderdeel van de zorgzame samenleving. Vandaar dat de gemeente Venlo deze mantelzorg en de mantelzorgers zelf extra gaat ondersteunen. Er is een drietal projecten opgesteld om de Zorgondersteuner (onderdeel van Thuiszorg Noord-Limburg/Proteion) op dit terrein te helpen.

Versterking lokale steunpunt mantelzorg
De lokale steunpunten zijn ondergebracht in de WegWijZer-loketten en worden bemenst door Stichting Wel.Kom. Burgers kunnen bij deze loketten terecht voor alle vragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Ook worden er collectieve activiteiten georganiseerd voor mantelzorgers om de draagkracht te versterken en de draaglast te verminderen. Verder worden er cursussen aan mantelzorgers gegeven, om grip op de eigen situatie te houden en lichamelijke en/of geestelijke overbelasting te voorkomen.

Aandacht voor specifieke doelgroepen mantelzorgers Een tweede project is extra aandacht voor allochtone, jonge en intensieve mantelzorgers. Allochtone mantelzorgers hebben het vaak moeilijk vanwege belemmeringen op het taalgebied, ziektebeleving en de plicht om voor familie te zorgen.

In 2007 is de campagne Jonge mantelzorgers' van start gegaan. Posters, flyers en visitekaartjes zijn verspreid en er is een website voor jonge mantelzorgers in gebruik genomen. Stichting Wel.Kom zal deze campagne in 2008 vervolgen.

Voor intensieve mantelzorgers is de zogenaamde mantelzorgmakelaar in het leven geroepen. Een mantelzorgmakelaar kan tijdelijk de regeltaken van de mantelzorger die het even niet meer aankan overnemen. De mantelzorgmakelaar kan in complexe situaties op een breed terrein problemen aanpakken.

Respijtzorg
Respijtzorg staat voor alle vormen van tijdelijke overname van de zorg. Respijtzorg neemt de taak van de mantelzorger gedurende een uurtje of een dagdeel over, zodat de mantelzorger af en toe eens uit de zorgsituatie kan stappen en tijd voor zichzelf heeft. Deze kleine momenten van lucht' zijn vaak al voldoende om ervoor te zorgen dat de belasting afneemt en de draagkracht toeneemt, en de mantelzorger ook zelf in de maatschappij kan blijven participeren. Momenteel wordt het bestaande aanbod en de behoefte aan respijtzorgvoorzieningen onderzocht.

De gemeente neemt haar verantwoordelijkheid op gebied van mantelzorg en vrijwilligers in de zorg, vertelt wethouder Jan Lamers (jeugd, welzijn & zorg). Door deze extra impuls hopen we iets terug te doen voor iedereen die zich vrijwillig inzet in de zorg voor een ander.

De gemeente Venlo ondersteunt de projecten op financieel gebied met EUR189.090,-.