Gemeente Vlaardingen


Jaarrekening 2007: investeren in de toekomst

15 mei 2008

Het college van burgemeester en wethouders heeft de jaarstukken 2007 vastgesteld. Met de jaarstukken legt het college verantwoording af aan de gemeenteraad over het in 2007 gevoerde beleid.

In een commissievergadering op 22 mei zal de raad de jaarstukken behandelen.

Al eerder werd bij de vooraankondiging van de jaarrekening aan de raad bekend dat er een voordelig bedrijfsresultaat te verwachten was van 9,1 miljoen euro. In de vooraankondiging stond noodzaak om voor 14,9 miljoen euro aan voorzieningen te treffen voor grondexploitatie van onder andere het Buizengat en de Rivierzone. Dit houdt in dat de gemeente geld opzij legt om financiële risico's bij de ontwikkeling van deze gebieden af te dekken. In de uiteindelijke jaarrekening zijn deze voorzieningen verwerkt. Deze voorzieningen en enkele nagekomen meevallers brengen het eindresultaat voor 2007 op 645.000 euro negatief.

Meevallers
Meevallers dit jaar waren bijvoorbeeld 3 miljoen extra dividend en een grotere opbrengst van de Vlaardingse zeehavens. Verder was geld gereserveerd voor stelposten als loonstijgingen, prijsstijgingen en eventuele niet begrootte kosten voor bijstand en de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dit geld hoefde uiteindelijk niet aangesproken te worden. In de begroting van dit jaar zal het geld dat voor de WMO gereserveerd was overigens weer ingezet worden voor de WMO omdat het college van mening is dat dit geld bestemd moet blijven voor Vlaardingers die door gezondheidsproblemen hulp nodig hebben.

Sparen en investeren
De gemeente heeft dit jaar 4 miljoen apart gezet als spaargeld. Hiermee is de besteedbare algemene reserve opgelopen tot 30 miljoen. In de voorjaarsnota die in juni verwacht wordt zullen voorstellen gedaan worden om hieruit investeringen in de kwaliteit van de stad te bekostigen.