CPNB


Persbericht 14-5-2008
Kwaliteit vertalingen zeer hoog
Vlaming Jan Simoen bekroond met Gouden Zoen voor jeugdboek Slecht

De Vlaming Jan Simoen (1953) is vandaag voor zijn boek Slecht (Querido) bekroond met de Gouden Zoen 2008, de prijs voor het mooiste jeugdboek van het afgelopen jaar gekozen door volwassenen.

De Boekendief (The House of Books) van de Australiër Markus Zusak en Het jaar dat de zigeuners kwamen (Pimento), van de in de Verenigde Staten wonende Linzi Glass, zijn bekroond met de Zilveren Zoen 2008. Aan de rivier (Lemniscaat) van de Australiër Steven Herrick en Markus en Diana (Van Goor) van de Noor Klaus Hagerup kregen een Eervolle Vermelding. De jurykeuze valt samen met een pleidooi van literaire organisaties voor de positie van vertalers, aldus de CPNB, organisator van de Zoenen.

Dit jaar was er sprake van een zeer groot aanbod van goede, vertaalde boeken. Binnen de bekroningen is alleen Slecht van Jan Simoen oorspronkelijk Nederlandstalig. Van de 56 titels die de Zoenjury beoordeelde, waren er 29 van een Nederlands schrijvend auteur; tien daarvan zijn afkomstig uit Vlaanderen. De overige 27 boeken waren vertalingen.

Volgens Maria Vlaar, adjunct-directeur van het NLPVF (Nederlands Literair Productie- en Vertalingen Fonds) en een van de sprekers tijdens de uitreiking, is het verheugend dat het aanbod aan goed vertaalde jeugdboeken zo groot is. "Goede vertalers moeten we koesteren. Er dreigt een tekort aan hen in de toekomst. Het is een zeer moeilijk vak en cultureel en economisch onvoldoende gewaardeerd." De NLPVF vraagt samen met andere partijen deze week aan de ministers van Onderwijs en Cultuur van Nederland en Vlaanderen in een petitie speciale aandacht voor het beroep van vertalers.

In het met de Gouden Zoen bekroonde Slecht speelt de 16-jarige jongen Nathan de hoofdrol, die aan het begin van het verhaal is opgepakt door de politie en wacht op zijn verhoor. Gaandeweg het verhaal ontrolt zich wat er precies is gebeurd. Dan blijkt hij niet zo'n aardige jongen als hij in eerste instantie leek.

"Slecht is vooral een aangrijpend en intrigerend verhaal over de groeipijn van een puber op de grens van volwassen worden. Zonder zich in het verhaal te mengen en in bijtende zinnen confronteert Jan Simoen zijn lezers met de vraag hoe zijzelf hun leven zullen inrichten", aldus het juryrapport.

De auteur woont in Leuven, waar hij Romaanse talen studeerde en sinds 1976 Franse les geeft aan jongeren. Naast kinder- en jeugdboeken, waaronder Duizend Stenen Ogen en Met mij is alles goed, schreef hij vele korte verhalen voor kinderen. Ook schreef en vertaalde hij toneelstukken.

Download het juryrapport