Senternovem


15-05-2008 | Ketenoplossingen, een kans én een `must'

Hoe kunnen ogenschijnlijk waardeloze reststoffen van het ene bedrijf dienen als waardevolle grondstof voor een ander? En: welke mogelijkheden biedt het gebruik van industriële restwarmte? Deze vragen - en nog veel meer - komen aan de orde op het seminar `Kansen voor Ketenoplossingen' dat het Platform Ketenefficiency op 21 mei organiseert voor bedrijven uit verschillende industriële sectoren.

Hans van Luijk is sinds 1 maart voorzitter van het Platform Ketenefficiency (PKE). Met het platform wil hij bedrijven inspireren om mogelijkheden te ontdekken voor forse energiebesparingen in industriële product- en productieketens. "Daarnaast zie ik het vooral als een taak om `awareness' te creëren; mensen ervan te doordringen dat actie echt nodig is. Ik ben ernstig bezorgd en die zorg wil ik overdragen: de wereldbevolking groeit naar 9 miljard, voedsel wordt schaars en de economische groei leidt tot een verveelvoudiging van de vraag naar grondstoffen en energie. Dat is geen bui die wel overwaait. Toch lijken we niet te beseffen dat de situatie zeer ernstig is en we alle zeilen moeten bijzetten om er iets aan te doen. Tegelijkertijd liggen er kansen. Zeker als het gaat om het efficiënter organiseren van ketens."

Gezonde bedrijfsvoering
Ketenefficiency is niet alleen vanuit klimaatperspectief een belangrijk thema. Volgens Van Luijk zijn er ook belangrijke economische motieven om tot ketenoptimalisatie te komen. "De energieprijs is de afgelopen jaren vervijfvoudigd, er is schaarste aan grondstoffen en er komt steeds meer regelgeving bij - denk aan de CO2-heffing of de verpakkingsbelasting. Elk bedrijf denkt na over de consequenties van deze veranderende economische randvoorwaarden. Ketenefficiency als methode om energie te besparen, of om de uitgestoten CO2 ergens anders nuttig te gebruiken, past niet alleen uitstekend in een gezonde bedrijfsvoering, het is een `must'."

Tapijt en cement
Naast bekende ketenoplossingen als OCAP (hergebruik van CO2 in de glastuinbouw) en Happy Shrimp Farm (inzet van restwarmte in garnalenkwekerij) komen tijdens het seminar tal van andere inspirerende voorbeelden aan de orde. Zo onderzoekt en test tapijtproducent Interface FLOR andere vezels dan nylon, maïsvezels bijvoorbeeld. Het uitgangspunt is het realiseren van een besparing op het energieverbruik tijdens de productie van de vezels, maar ook bij het onderhoud en de verwerking. Het afval blijkt bovendien uitstekend bruikbaar als steunbrandstof in de cementindustrie. Dat heeft ertoe geleid dat de tapijtindustrie het afval nu collectief voor dit doel inzamelt.

Papier
Een ander voorbeeld: 's werelds grootste papierproducent en
-inzamelaar Smurfit Kappa werkt continu aan de verbetering van het productieproces door zowel binnen als buiten de eigen keten te kijken. Bijvoorbeeld als het gaat om mogelijke vervangers van grondstoffen. In het huidige productieproces gaat bijna geen energie meer verloren en het streven is te komen tot een energieneutraal productieproces. "Naast de cases die op 21 mei worden uitgelicht, zijn er natuurlijk nog veel meer ontwikkelingen gaande op ketengebied", benadrukt Van Luijk: "Procesintensificatie in de procesindustrie bijvoorbeeld: met nieuwe technologieën kunnen processen fundamenteel anders worden ingericht. Installaties zijn vele malen kleiner dan de huidige, kunnen hetzelfde werk doen en dat ook nog eens in veel kortere tijd en met gebruikmaking van veel minder energie."

Geïnteresseerd?
Wilt u meer weten over het onderwerp ketenefficiency, wat het Platform Ketenefficiency u te bieden heeft, of welke ketenoplossingen voor uw bedrijf aantrekkelijk zijn? Kom dan woensdag 21 mei naar het seminar!

Meer informatie

Seminar Kansen door ketenoplossingen