Senternovem


15-05-2008 | Samenwerking en de wens voor een duidelijk energiebeleid

Samen oplossingen vinden voor groen-gaskwesties: dit was het belangrijkste doel van de werkconferentie `Invoeding groen gas' op 8 april in Driebergen. `Gas moet stromen', zo vatte Paul Corton, spreker en directeur Continuon Netbeheer, het samen.

De conferentie volgde op het rapport `Vol gas vooruit', dat de werkgroep Groen Gas eind vorig jaar aanbood aan minister Van der Hoeven van Economische Zaken. Ruim honderd deelnemers gingen aan de slag in workshops. Ze discussieerden over de thema's kwaliteit, aansprakelijkheid, fysieke afzet en investeringen.

Grootschalig versus kleinschalig en behoefte aan duidelijk energiebeleid
Binnen het thema kwaliteit bleek klein- versus grootschaligheid een issue: schaalvergroting betekent rendement, maar soms is kleinschaligheid nodig, bijvoorbeeld met het oog op plattelandsontwikkeling. Verder bleek dat grote netbeheerders, zoals energiebedrijven, graag investeren in groen gas, maar gaven aan behoefte te hebben aan een duidelijk energiebeleid.

Voorwaarden voor marktintroductie groen gas
Esther Hardi, projectleider Groen gas bij Continuon Netbeheer, presenteerde de resultaten van het onderzoek `State of the art'. Van diverse productie- en distributiekwesties van groen gas gaf zij aan in hoeverre deze de implementatie van groen gas tegenhouden of juist stimuleren. Om groen gas grootschalig te introduceren moeten nog enkele inhoudelijke vragen worden beantwoord, bijvoorbeeld over de kwaliteit van het gas en de capaciteit van het net. Netbeheerders uit de energiesector én het EnergieTransitieplatform Nieuw Gas pakken deze uitdaging samen op. Bij de geleidelijke marktintroductie van groen gas zullen ze zich laten leiden door ervaringen met pilotprojecten in het hele land.

Continuon Netbeheer, Eneco Netbeheer en Essent Netwerk organiseerden de conferentie.

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

Verslag werkconferentie Invoeding Groen Gas 'State of the Art'