NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Artsen zonder Grenzen en NVZ starten actie Myanmar (Birma) Naar aanleiding van de verwoestingen als gevolg van de cycloon in Myanmar zijn Artsen zonder Grenzen en de NVZ een gezamenlijke actie gestart.

Er is een speciale website in het leven geroepen, waar medewerkers van ziekenhuizen direct geld kunnen doneren:
http://www.actievoorartsenzondergrenzen.nl/birma. Het initiatief voor de actie komt van Eelco de Boer, bestuursvoorzitter van de Alysis Zorggroep, een van de leden van de NVZ.

De beelden van de gevolgen van de cycloon die Myanmar vorige week trof, zullen bij iedereen bekend zijn. De cycloon heeft een spoor van verwoesting achtergelaten. De NVZ is van mening dat deze ramp om directe actie vraagt: de nood in Myanmar is hoog en nu met de cycloon helemaal. De medische noodhulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) was al in Myanmar toen de cycloon toesloeg. Zij voeren daar vaste projecten om medische zorg te bieden in een land waar veel mensen in absolute armoede leven en een groot tekort is aan adequate gezondheidszorg. Doordat AzG al een team van internationale medewerkers en 1.000 lokale mensen (waaronder medisch personeel) in het land had, kon zij direct hulp bieden. Binnen drie dagen bereikte zij het zwaarst getroffen gebied in de delta.

Gezamenlijke actie
De NVZ en Artsen zonder Grenzen zijn een gezamenlijke actie gestart om aandacht te vragen voor de situatie in Myanmar en geld voor directe actie in het rampgebied in te zamelen. Begin deze week hebben alle leden van de NVZ een mailbericht ontvangen met daarin een link naar de speciale actiepagina van Artsen zonder Grenzen: http://www.actievoorartsenzondergrenzen.nl/birma. Leden zijn vervolgens opgeroepen dit bericht te verspreiden onder de werknemers van hun organisatie. Ook is het mogelijk voor leden een eigen actie op te starten, via www.actievoorartsenzondergrenzen.nl.

Eigen ervaring
Het initiatief voor de actie komt van Eelco de Boer, bestuursvoorzitter van de Alysis Zorggroep, een van de leden van de NVZ. De Boer: "Ik ken de situatie in Birma en weet uit ervaring dat met iedere euro, die juist nu bij Artsen zonder Grenzen in Birma terecht komt, bijzonder goed werk kan worden verricht. De nood in Myanmar is al jaren hoog. Ik doe daarom een beroep op u: help de mensen in Birma en steun Artsen zonder Grenzen!"