GroenLinks

Minder vlees om honger in ontwikkelingslanden op te lossen

Minder vlees 15 mei 2008

Dagelijks sterven duizenden kinderen als gevolg van voedseltekorten en slechte voeding. Een waarheid, die zo mogelijk nog pijnlijker wordt als je bedenkt dat naar schatting 826 miljoen mensen lijden onder honger en slechte voeding. Volgens GroenLinks moet hier snel iets aan gedaan worden.

Op dit moment hebben we te maken met fors stijgende voedselprijzen. Dat heeft desastreuze gevolgen voor mensen in ontwikkelingslanden. Als er niet snel iets gebeurt zullen er nog eens vele miljoenen mensen bijkomen, die geen of zeer beperkte toegang tot voedsel hebben.

Volgende week zal het Europarlement in Straatsburg stemmen over een pakket voorstellen van de Groenen om het probleem van de stijgende voedselprijzen aan te pakken.

Geen tekort aan voedsel
GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg: "Het is een schrijnend probleem. Vaak wordt er over voedseltekorten gesproken. De keiharde waarheid is echter, dat er genoeg voedsel is om alle mensen op de wereld te voeden, maar dat we niet in staat zijn het eerlijk te verdelen. Het is onze plicht daar verandering in te brengen. Toegang tot voedsel is een fundamenteel recht, ook voor mensen in ontwikkelingslanden."

Recordopbrengsten
Vorig jaar was er een recordopbrengst van graan, er werd zelfs vijf procent meer geoogst dan het jaar daarvoor. Hoe kan het dan toch zo zijn dat er een tekort aan voedsel is in ontwikkelingslanden en dat de prijzen van voedsel wereldwijd stijgen? Het antwoord is dat minder dan de helft van het graan op de borden van mensen terechtkomt. De vraag is waar de rest dan blijft.

Minder vlees
Buitenweg: "Vijf procent van het graan wordt gebruikt om biobrandstoffen te produceren. Dat lijkt niet alleen veel, dat is het ook. Toch is er een nog grotere oorzaak van honger in de wereld, namelijk vleesconsumptie. Maar liefst zeven keer zoveel graan als dat er gebruikt wordt voor de productie van biobrandstoffen, is nodig om de dieren in de veehouderij te voeden. Ik roep daarom iedereen op serieus na te denken over de mogelijkheid om minder vlees te eten. Dat is trouwens niet alleen een effectieve maatregel tegen honger, maar ook voor de bescherming van het milieu. Vleesproductie draagt namelijk in hoge mate bij aan klimaatverandering en gebruikt enorm veel water."

Speculeren met voedsel
Er zijn banken en investeerders die een slaatje proberen te slaan uit stijgende voedselprijzen. Met slogans als ´Haal voordeel uit de stijging van de voedselprijzen´ proberen ze beleggers te overtuigen. Juist dit gespeculeer zorgt ervoor dat de prijzen van voedsel nog eens extra stijgen.

"Daar moet echt een stokje voor gestoken worden. Hopelijk krijgen we volgende week voldoende steun voor onze voorstellen. Dan kunnen we deze schandelijke praktijken stoppen, want het is ronduit verwerpelijk om geld te willen verdienen ten koste van de allerarmsten in de wereld", aldus Buitenweg.

Zie ook:

* dossier Landbouw, visserij en voedselveiligheid