Gemeente Maastricht

Controles Drank- en Horecawet uitgevoerd door de gemeente

15.05.08

Vanaf het voorjaar 2008 voert de gemeente Maastricht de controles uit op naleving van de Drank- en Horecawet. Zij neemt deze taak over van de Voedsel en Waren Autoriteit. Maastricht is één van de 15 steden die deelneemt aan deze twee jaar durende pilot. De proef wordt gehouden ter voorbereiding op de wetsverandering die over twee jaar in gaat. Vanaf 2010 worden de gemeentes in de wet aangewezen als de bevoegde instantie voor de toezichthoudende taken rond de Drank- en Horecawet.

Wie voert de taken uit?

Het komende jaar worden alle alcoholverstrekpunten gecontroleerd op de Drank- en Horecawet. Zowel horeca, restaurants, supermarkten, slijterijen, tankstations, buurt- en verenigingsinstellingen, sportkantines, scholen en bioscopen worden aan controles onderworpen. De punten waarop gecontroleerd wordt,verschillen niet met de controles van de Voedsel en Waren Autoriteit.

Het gaat dan onder andere over:

is er een Drank- en Horecavergunning aanwezig en voldoet deze aan de eisen? is een leidinggevende tijdens openingstijden aanwezig? zijn er leeftijdsaanduidingen aangebracht
(geen alcohol onder 16 / geen sterke drank onder 18 jaar)? en met als speerpunt een intensieve controle op het:


* verstrekken van zwakalcoholhoudende drank onder de 16 jaar;
* verstrekken van sterke drank onder de 18 jaar.

Samenwerking met Mondriaan Zorggroep en GGD

De gemeente Maastricht heeft naast de verantwoordelijkheid voor de controle op de regels ook een verantwoordelijkheid op het gebied van de volksgezondheid. Daarom zullen de toezichthouders ook taken uitvoeren gericht op preventie van alcoholmisbruik. Daarbij richten ze zich in eerste instantie op het verantwoord omgaan met alcohol door jongeren. Ze trekken hierin samen op met externe partijen als de Mondriaan Zorggroep en GGD. Eén van de activiteiten is bijvoorbeeld het aanbieden van een 'barcode'-training aan horecaondernemers door preventiemedewerkers van de Mondriaan Zorggroep. In deze training leren ze omgaan met verschillende dilemma's die ze kunnen tegenkomen als (minderjarige) jongeren naar alcohol vragen.