Groen!

Brussel, 15 mei 2008

Vlaamse regering boycot windenergie en andere hernieuwbare energiebronnen

Groen! wil dat Vlaamse regering duidelijk kiest voor echte hernieuwbare energie door verder te kijken dan 6% tegen 2010. Als Vlaanderen echt wil gaan voor een beter leefmilieu en investeren in jobs voor de toekomst dan moet de regering een lange termijn visie ontwikkelen. Dat betekent: duidelijke doelstellingen en een regelgevend ondersteuningskader tot minstens 2020-2025 met een betere regelgeving voor de inplanting van duurzame windenergieparken en een groene stroomdoelstelling van minstens 16% tegen 2020. In 2005 berekende VITO in opdracht van de Vlaamse regering dat dit perfect haalbaar is, mits de overheid een realistische beleidsmix van bijkomende maatregelen samenstelt.

De Vlaamse regering houdt door haar immobilisme een noodzakelijke doorbraak van de echte zuivere hernieuwbare energiebronnen in Vlaanderen zoals o.a. windenergie tegen. De revolutionaire ommekeer die tijdens de paars-groene regeerperiode tussen 1999 en 2004 van start ging, kreeg in de huidige legislatuur geen verlengstuk. De berichtgeving van de VREG, de Vlaamse energieregulator, stelt het heel duidelijk: de groei van groene stroom brokkelt af.

Door het ontbreken van nieuwe lange-termijndoelstellingen creëert de CD&V bewust onzekerheid bij de ontwikkelaars van hernieuwbare energieprojecten. "Het is onvoorstelbaar dat deze regering een toekomstgerichte innoverende sector als die van de windenergie geen kansen geeft om zich volop in Vlaanderen te ontwikkelen. Het gaat hier niet alleen om de dringende noodzaak om onze energievoorziening minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen en kernenergie of om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te reduceren, maar het gaat ook om de jobs van morgen", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux (Groen!).

Amper twee maand geleden vond in Brussel de grote Europese vakbeurs van de windenergie-industrie plaats. Daar bleek dat er in de EU tegen 2020 voor 150 miljard EUR aan investeringen in de windsector zullen plaatsvinden, wat jaarlijks zo'n 330 miljoen ton aan CO2-besparing zal opleveren en 368.000 nieuwe jobs zal opleveren. "Door de windenergiesector geen perspectief op de langere termijn te bieden, dreigen al deze economische, sociale en ecologische voordelen aan Vlaanderen voorbij te gaan", zegt Eloi Glorieux (Groen!).

Eloi Glorieux, Vlaams volksvertegenwoordiger Groen!