Partij van de Arbeid

Vragen van het lid Depla (PvdA) aan de minister van Justitie

over de afhandeling van leerplichtzaken door het OM.


1. Bent u op de hoogte van het feit dat de gemiddelde doorlooptijd van leerplichtzaken in het arrondissement Den Haag drie maanden bedraagt?


2. Is het terecht dat het parket van het Haagse arrondissement stelt dat zij hiermee voldoen aan de Kalsbeeknorm die stelt dat jeugdstrafzaken binnen drie maanden (90 dagen) behandelt moeten worden? Zo ja, hoe rijmt u dit met uw opmerking tijdens het Algemeen Overleg over vroegtijdig schoolverlaten d.d. 25 maart 2008 dat er bij leerplichtzaken binnen 2 maanden een besluit moet worden genomen door de rechtbank om te kunnen voldoen aan de Kalsbeeknorm?


3. Kan de minister aangeven welke termijnen er gelden voor het afhandelen van leerplichtzaken waarmee voldaan wordt aan de Kalsbeeknorm? Hoeveel dagen mogen er verstrijken tussen aanmelding van de zaak door de leerplichtambtenaar en behandeling door het OM? Hoeveel dagen mogen er verstrijken tussen aanmelding van de zaak door de leerplichtambtenaar en een uitspraak van de rechter over een spijbelzaak?


4. Hoe definieert de minister de doorlooptijd van een leerplichtzaak? Is dit de periode tussen het opstellen van proces verbaal door de leerplichtambtenaar en een besluit van de rechter?


5. Kan de minister een overzicht geven van de gemiddelde doorlooptijd van leerplichtzaken in de verschillende arrondissementen?


6. Kunt u ons garanderen dat uw toezegging in het AO van 25 maart 2008 dat er bij leerplichtzaken binnen 2 maanden een beslissing wordt genomen in al de arrondissementen wordt nagekomen?

Noot voor de pers:

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

\